Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Utku Aral, Endüstri Radyo’nun yayınına katıldı.
Çetin Ünsalan’ın, “Savunma Sanayinde Ar-Ge Çalışmaları” konusundaki sorularını cevaplandıran Aral, savunma sanayisinin birçok ayrı disiplinin bir araya geldiği bir ekosistem olduğuna dikkat çekti.
Utku Aral şöyle dedi:
“Otomotiv sektörü ile CNC tezgâhları, bağlama sistemleri ve imalat teknolojisi gibi alanlarda savunma sanayinin ortak yanları var. Üretim adedine gelindiğinde farklılık değişiyor. Şu an kendi fabrikamızda 1 dakikada 1 tabanca çıkarılıyor yani yılda 400 bin adet silah üretiyoruz. O yüzden tasarım bittikten sonra ham madde önemli oluyor. Orada da malzeme mühendislerimiz devreye giriyor. Daha sonra ısıl işlem prosesleri devreye giriyor. İmalatta bunları üretirken çok hızlı üretiyoruz ancak bu parçaları tek tek alıp kontrol etmek mümkün değil. Dolayısıyla bizi silah fabrikası yapan şey mastar dediğimiz yani parçaların her bir noktasını ölçecek ekipmanları tasarlamak gerekiyor. O yüzden hızlı ölçüm yapacak mastarlara ihtiyaç var ve bunları piyasada bulamıyorsunuz; kendi ar-ge çalışmalarınız ile tasarlanması gerekiyor. İmal edip kontrol ettikten sonra kaplama prosesleri devreye giriyor. Burada da kimya mühendisliği başlıyor. Montaja geçip, ürün test edildikten sonra da lojistik desteği önemli hale geliyor.”
Utku Aral, tabanca imalatının içindeki ithalat kaleminin %20’nin altında olduğunu da vurgulayarak, Türkiye’nin bu alanda Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı ihracatın neredeyse %90’ını gerçekleştirdiklerini ve bugün Amerika’ya yapılan ihracatta dünyada 4. sırada olduklarını söyledi.
Türkiye’de savunma sanayi alanında 2000’li yıllardan sonra hızlanan gelişmeye de dikkat çeken Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Utku Aral, “Bugün yaptığımız operasyonlardaki bağımsızlığımızı görüyoruz. Kullandığımız ekipmanın yarattığı farkı hem kendi yaptığımız operasyonlarda hem de destek verdiğimiz Azerbaycan, Libya gibi hareketlerde gördük. Burada Türkiye önemli kararlar verdi. Örneğin, uçak projesinde ilk başlattığımız proje insansız hava aracı oldu. Bazen tren biraz kaçmış oluyor o zaman yeni ve stratejik alana yatırım yapmak gerekiyor. Türkiye bu kanalda dünyada ilk 5’te yer almış durumda çünkü hem ihracat kanalı çok iyi hem de yurt içi çok iyi çalışıyor.” dedi.