Havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2021 için geri sayım başladı.
21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek etkinlikte havacılık ve akrobasi gösterileri, sürpriz yarışmalar, sergiler, eğitimler ve yatırımcılarla girişimcilerin buluşacağı uluslararası girişim zirvesi gibi aktiviteler yer alacak.
TEKNOFEST 2021 kapsamında düzenlenen Roket Yarışması’na ise başvurular 15 Mart tarihine kadar uzatıldı.
TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Roket Yarışması bu yıl dördüncü kez yapılacak.
Lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin takım olarak katılımına açık olan yarışmada 4 farklı kategori yer alıyor.
Bu kategoriler; lise kategorisi (5000 feet), orta irtifa kategorisi (10.000 feet), yüksek irtifa kategorisi (20.000 feet) ve zorlu görev kategorisinden (10.000 feet) oluşuyor.
Yarışmada temel olarak, takımların tasarlayıp ürettikleri roketlerin hedef irtifaya erişmesi sonrası roket içerisinde taşınan asgari 4 kg’lık faydalı yükün roketten çeşitli yöntemlerle ayrılması ve akabinde hem roket bileşenleri hem de faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilerek kurtarılması hedefleniyor.
Yarışma kapsamında takımların, Ön Tasarım Raporu (ÖTR), Kritik Tasarım Raporu (KTR), Atış Hazırlık Raporu (AHR) olmak üzere 3 farklı rapor hazırlamaları gerekiyor.
ÖTR değerlendirme sonuçlarına göre gerçekleşecek ön eleme sonrası maddi destek almaya hak kazanan takımlar, KTR sonuçlarına göre belirlenecek.
Takımlar, tasarımlarını, yarışma başvuru sürecinin sona ermesinin ardından yayınlanacak olan Motor Kataloglarından seçecekleri bir roket motoruna göre yapabilecek.
Roket yarışması, TEKNOFEST tarihinden önce Tuz Gölü‘nde gerçekleşecek, dereceye giren takımlar ise TEKNOFEST‘te açıklanacak.
Son başvuru tarihi 15 Mart 2021‘e kadar uzatılan yarışmaya, katılmak isteyen takımlar, başvurularını https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org adresinden yapabilir.
TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları bu yıl 35 kategoride düzenlenecek.
Geçen yıllardan farklı olarak Karma Sürü Simülasyon, İletişim Teknolojileri, Savaşan İHA, Yapay Zekâ, Kültür ve Turizm Teknolojileri, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri, Tarımsal İnsansız Kara Aracı, Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışmaları bu yıl ilk kez düzenlenecek.
Gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için roketten otonom sistemlere, tarımdan su altı sistemlerine kadar teknolojinin her alanında gençlerin millî teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin artırılması hedefleniyor.
Düzenlenen yarışmalara katılarak ön eleme aşamasını geçen binlerce gencin projesine toplamda 5 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağlanması hedefleniyor.
Yarışmada dereceye giren takımlara toplam 635 bin lira değerinde ödül dağıtılacak.
“Roketsan, ‘Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) roket ve füze ihtiyaçlarının karşılanması, Türkiye’de roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması’ amacı ile 14 Haziran 1988 tarihinde Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile kuruldu. 2017 yılından bu yana ‘Dünyanın En Büyük 100 Savunma Sanayii Firması’ listesinde yer alan Roketsan, gerek çalışanlarının gelişimine katkıda bulunmak, gerekse uzman kadrosunu büyütmek amacıyla kapsamlı eğitim ve yetiştirme programları uyguluyor. Roketsan, TEKNOFEST kapsamında bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen ve genç nesillerin yeteneklerini sergilemelerine fırsat tanınan Roket Yarışması’nın sponsoru olarak Türkiye’nin küresel güç olma hedefi doğrultusunda milli savunma çözümleriyle paydaşları ve çalışanları için değer yaratmaya devam ediyor.”