Türkiye’nin yaklaşık 35 yıldır süren terörle mücadelesi gösterdi ki bu mücadele sırasında özellikle farklı kuvvetler arasında yaşanabilen iletişim ve koordinasyon eksikliği, mücadelede zaafa ve kayıplara yol açıyor.
Bu zaafın önüne geçebilmek için de öncelikle her kuvvetin imkân ve kabiliyetini artırmak gerekiyor.
İşte bu noktadan hareketle, terörle mücadelede de etkin rol alan Emniyet Genel Müdürlüğü unsurlarının zafiyete düşmemesi için teşkilata taarruz, taktik keşif helikopteri takviyesine karar verildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü için üretilen Atak Faz-2 helikopteri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ’ta düzenlenen törenle Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim edildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir törende, helikopterlerin emniyet teşkilatının gücüne güç katacağını söyledi.
Bugüne kadar teslimi yapılan T-129 helikopterlerin yakın dönemde güvenlik güçlerinin operasyonlarında etkin rol oynadığını, sahip oldukları yeteneklerle bir kuvvet çarpanı olduğunu ifade eden Demir, şöyle devam etti:
“Ülkemizde helikopter sanayi altyapısının kurulmasında çok önemli bir kilometre taşı olan Atak projesi kapsamında başta merkezi görev bilgisayarı olmak üzere çok sayıda milli ekipman ve silah sisteminin yurt içinde üretimi gerçekleştirilmektedir. Atak helikopteri bugün operasyon sahasında yerli akıllı mühimmatları ve ateş gücü ile aktif görev almaktadır. Atak helikopterlerinde yapılan Faz-2 konfigürasyon çalışmalarıyla birlikte elektronik harp ve karşı tedbir yeteneği azami seviyeye çıkmıştır. Emniyet teşkilatımıza teslim edilen helikopterimiz de Faz-2 konfigürasyonundadır.“
Prof. Dr. İsmail Demir, alt sistemleri ve özellikle kritik teknolojileri yerli-milli olarak geliştirmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, helikopterlerde kullanılması için tasarlanan TS-1400 motorunun çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Türkiye’nin, küresel tedarikçilerin çıkardığı tüm zorluklara ve uygulanan gizli-açık ambargolara rağmen güvenlik güçlerinin operasyonlarını rahatça yapabilmesini, savunma sanayisinde tüm paydaşlarıyla birlikte bu dönemde elde ettiği ilerlemeye borçlu olduğunu vurgulayan Demir, şöyle devam etti:
“Savunma sanayisinde yerlilik oranımız arttıkça, bağımsızlığımız ve masadaki müzakere gücümüz de artmakta, dış politikada Türkiye’nin bölgesinde önde gelen güç olduğu gerçeği daha büyük oranda kabul görmektedir. Milli çıkarlarımızı savunma konusunda kararlı duruşumuza destek olmakta ve güç katmaktadır. Bugün savuma sanayimiz yaptığı atılımla dünyanın ilgiyle takip ettiği bir konuma gelmiştir. Ülkemiz savunma sanayisinde, teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam etmektedir. Yerli ve milli imkanlarla üretilen İHA’larımız, SİHA’larımız, helikopterlerimiz, mühimmatlarımız güvenlik güçlerimizin sahada operasyon kabiliyetini en üst düzeye çıkarmış, geliştirmeye devam edeceğimiz ileri teknoloji donanımlarıyla daha da yukarılara taşımaya devam edecektir. Bu hafta içinde TUSAŞ tarafından üretilen, menzili artırılmış 2 adet ANKA SİHA’yı Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ederek gökyüzündeki gözcülerimizi artırmayı sürdürdük. ANKA’lar mavi vatan savunmasındaki görevini artırarak sürdürmeye devam edecektir.”
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş da Türk polisinin gökyüzündeki gücünü sürekli yeni teknolojilerle güncellediklerini ve daha ileri bir güvenlik hizmeti vermenin gayretiyle hareket ettiklerini belirtti.
Aktaş şöyle dedi:
“Envanterimize kattığımız hava araçlarımızın sayı ve niteliğinin artmasıyla sadece terörle mücadelede değil, narkotik suçlar, organize suç örgütleri, insan kaçakçılığıyla mücadele ve trafik düzeni başta olmak üzere her türlü polisiye operasyonel faaliyetlerde daha etkin ve hızlı hareket kabiliyeti elde etmekteyiz. 2022 sonuna kadar tamamlanacak 9 T-129 Atak helikopterimizin ilkini teslim alıyoruz. Büyük bir gururla Havacılık Daire filomuza katıyoruz. Helikopterlerimiz Ankara merkezli yönetilecek, Diyarbakır, Van, Şırnak ve Hakkari öncelikli olmak üzere bölge illerinde hareketli filo olarak görevlendirilecek.“
Mehmet Aktaş, hava araçlarında kullanılan dost-düşman tanıma sistemi ve kriptolu telsiz gibi milli kriptolu cihazların emniyet tarafından kullanılabilmesi ve işletilebilmesi için Milli Savunma Bakanlığı ile kripto protokolü imzalandığını da söyledi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil ise Kara Kuvvetleri ve Jandarmada hizmet veren Atak helikopterini, Emniyet Genel Müdürlüğüne sunmaktan gurur duyduklarını söyledi.
Teslimatı yapılan Atak Faz-2 helikopterinin lazer ve radar ikaz sistemleriyle donatıldığını ifade eden Kotil, “Sahada çok güzel performans gösterecek. Atak, yüksek irtifada performansı dünyanın en iyi helikopteridir. Motor gücü sıcaklık ve irtifadan dolayı zaafa düşmüyor. Dolayısıyla Türkiye ve yakın coğrafyada etkin bir hizmet veriyor.” dedi.
Kotil, mart ayı içinde 2 Atak helikopterini daha Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim edeceklerini bildirdi.
Şirketin yürüttüğü projelere ilişkin de bilgiler veren Kotil, Atak-2 helikopterinin 2023’te, Hürjet‘in 2022 sonunda ilk uçuşu yapacağını, Milli Muharip Uçağın da 18 Mart 2023’te motor çalıştırıp taksi yapacağını kaydetti.
Törende Atak ve Gökbey helikopteri gösteri uçuşu yaptı.
Tören alanında, geliştirme çalışmaları devam eden T629 helikopterinin “insansız ve elektrikli” versiyonunun ön prototipi ilk kez sergilendi.