Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İzmir Foça Deniz Üs Komutanlığında, 2’nci Korvet Filotillası Komodorluğu Sancak Tevcih Töreni’ne katıldı.
Akar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından sancağı Deniz Albay Gökhan Temizöz’e teslim etti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar törende, Türkiye’nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (Yunanistan’la) tüm sorunları uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri, karşılıklı iyi niyet, saygı ve diyalog çerçevesinde müzakereyle, barışçıl yol ve yöntemlerle çözmek istediğini ifade söyledi.
Diyaloğa daima açık olduklarını ifade eden Akar, güven ve güveni artırıcı önlemler çerçevesindeki 4’üncü toplantının Türkiye’de yapılması için Yunanistan’ın gelmesini beklediklerini ifade etti.
Akar şöyle dedi:
“Tüm olumlu yapıcı yaklaşımlarımıza rağmen, uluslararası hukuktan doğan haklarımızın kısıtlanmasına yönelik provokatif girişimler, eylemler, yapılan sorumsuz açıklamalar ve tehdit dili Ege’de gerginliği doğal olarak artırıyor, tırmandırıyor ve sorunları derinleştiriyor. Bölgesel barış, huzur ve istikrarı bozuyor. Yunanistan, sorunları bir şekilde Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle, bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri’yle sorunları varmış gibi olayları çarpıtmaya devam ediyor. Bu husus AB tarafından da ABD tarafından da biliniyor olmalı; bu konuda ciddi işaretler var. Bu da işin memnuniyet verici bir boyutu. Bu konuda Yunan komşularımızın gerçekten bu manada boşa gayret gösterdiklerini söyleyebiliriz.“
Yunanistan’ın silahlanma çalışmalarına da değinen Akar, “Yapılan çalışmaların gerginliği tırmandırmasının yanı sıra Yunan halkının da refahının aleyhine bir takım harcamalar olduğunu ve beyhude çalışmalar, gayretler olduğunu da söylemek mümkün.” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 83 milyonluk Türkiye olarak sorunu samimi diyalog, müzakere ve barışçıl yöntemlerle çözmeye çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Ancak Yunanistan birtakım yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek açıklama ve eylemlerden kaçınmalı. Başkalarına güvenmeyip geçmişten ders alarak hareket etmelidir. Türkiye’nin haklı, tarihî sürece uygun, makul ve mantıklı yaklaşımını görmeli. Görüşmelerde meselelerin hak, hukuk ve hakkaniyet çerçevesinde ele alınmasını ve bir çözüme ulaşılmasını umuyoruz. Ön koşulsuz olarak her türlü görüşmeye hazır olduğumuzu daha önce beyan ettik ve buna göre görüşmeler başladı ve biz diğer güven artırıcı önlemler çerçevesinde görüşmelerin de Ankara’da yapılmasını bekliyoruz. Kimsenin toprağında, hakkında, hukukunda gözümüz yok. Bunu birçok kez söyledik ve uygulamalarda da açıkça gösterdik. Ancak diğer taraftan da haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi, hakkımızı çiğnetmeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Özetle söylemek gerekirse şehit de oluruz, gazi oluruz ancak hiçbir oldubittiye izin vermeyiz.
Uluslararası hukuka bağlı kalmamız iyi komşuluk ilişkilerini arzu etmemiz herhangi bir şekilde birileri tarafından taviz gibi bir zaafiyet gibi görülmemelidir. Hiçbir oldubittiye izin vermeyeceğiz. Hakkımızı, hukukumuzu sonuna kadar koruyacağımızı dememiz de hiç kimseye tehdit olarak algılanmamalıdır, anlaşılmamalıdır.“