TEKNOFEST 2021 Tanıtım Toplantısı, İstanbul’da, etkinliğin gerçekleştirileceği Atatürk Havalimanı’nda yapıldı.
Oylum Talu’nun sunduğu etkinlikte kürsüye gelen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TEKNOFEST’in 3 yılda küresel kimlik kazandığını belirtti.
“Dünyanın en önemli bilim, teknoloji ve uzay festivalleri arasına girdi ve doğduğu yere, İstanbul’a geri döndü. İstanbul’da bu dev organizasyona 2021’de tekrar ev sahipliği yapmaktan büyük sevinç ve heyecan duyuyoruz. TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmanın bizim için çok başka anlamı var: Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine güç verecek projelere ev sahipliği yaptığımıza inanıyoruz. Yarınların rüyasını görüyor, Türkiye’nin istikbaline, medeniyetimizin başşehri İstanbul’dan omuz veriyoruz.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de törende, festivalin bu yıl gündem belirleyecek etkinliklerle, gençlere heyecan vereceğini söyledi.
“Şunu sürekli dillendirmek istiyorum. Bir şey insan yapısı ise bu ülkenin insanları, milletimiz, gençlerimiz bunun daha iyisini yapar; bunu içtenlikle, inanarak, büyük bir güvenle söylüyorum. Hayallerimiz büyük olacak ama hayalperest olmayacağız. Bu ne demek? Büyük hayallerin peşinde koşmak emek, çaba, planlama, çalışma gerektirir. Daha ilk günden gençlerimiz teknolojiyi tanısınlar, ellerini dokunsunlar, bu heyecanı yaşasınlar ve yola çıksınlar. En zorlu yolculuklar bu ilk adımla başlar. Bu adımlar büyüyecek, inşallah kar topları bir çığ olacak. Bu adımlar, ülkemizin geleceğine ışık tutacak. Hayallerin ete kemiğe bürünmüş hallerinin yok edildiği, çelmelendiği, toprağa gömüldüğü Türkiye’den, bugün, ‘Hayalin varsa gel, önün açık kardeşim, arkadaşım’ denen bir Türkiye’ye gelmenin verdiği mutluluk da ayrı bir konudur.”
“Bu yarışmalardan yeni fikirlerin ve tasarımların ortaya çıkmasını bekliyoruz ve bunlardan uzun vadede faydalanmak istiyoruz. Savunma sanayindeki bütün paydaşlara, bütün sektöre çağrımız, bu çalışmaların içinde bütün güçleriyle olmalarıdır. Tabii ki çoğu zaman savunma sanayi ve teknolojileri teknolojinin, buluşun, araştırma ve geliştirmenin pilotu, önderi olarak görülür; bu belli bir seviyede doğrudur ama bunu ne kadar ekosisteme yayarsak, diğer alanlarda kullanımını ne kadar artırırsak, bu bir ‘Toptan Teknoloji Hamlesi’ne, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne dönüşürse ülkemizin refahı, kalkınması, ulusumuzun istiklal ve istikbali için çok daha büyük adımların atılmasına vesile olacaktır. Ülke olarak yeni projelerimiz hızla ilerlerken, yeni fikirlerin savunma sanayisine kazandırılmasına çalışılırken onların yaygınlaştırılması için de Başkanlık olarak elimizden geleni yapacağız.“
“TEKNOFEST bir başlangıç, bir işaret fişeği oluyor. Bizlerin görevi o heyecanı öldürmeden, o gençlerimizin, o kardeşlerimizin, o arkadaşlarımızın heyecanlarını geleceğe taşıyarak nice yıllarda ülkemizin mutluluğu, refahı, istiklal ve istikbali için bu çalışmalarını ürüne döndürmeleri; ülkemizin artık emir alan, kendisine parmak sallanan, şunu yapamazsın, bunu yapamazsın denilen bir ülke değil; artık kendine öz güveni tam, kendi milli menfaatlerini savunmak için, korumak için kendi inisiyatifiyle, kendi ürünleriyle, kendi teknolojisiyle, kendi insanına duyduğu güvenle hareket eden bir ülke haline gelmesi. Bunun için bu tür festivaller, bu tür faaliyetler çok önemli bir kaynak oluşturuyor.”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır da bugüne dek üç TEKNOFEST’te yarışmacılara 10 milyon liradan fazla maddi destek ve 6 milyon liradan fazla ödül verdiklerini söyledi.
“Tabii artık başarı hikayelerimiz Türkiye sınırlarını aşmaya başladı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden Grizu 263 Model Uydu Takımı ABD’de de derece elde etti ve şimdi yaptıkları Türkiye’nin ilk cep uydusu SPACE-X Falcon-9 roketi ile bu ay içerisinde inşallah -Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanımız da çok yakından takip ediyor bu süreci- uzaya fırlatılmış olacak. Yine insansız su altı sistemleri yarışmasında 3 yıl üst üste derece elde eden Creatiny ekibi, Degz ismiyle bir girişim başlattı ve artık dünya çapında rekabet edebilecek su altı sistemlerini özgün olarak geliştiriyor ve dünyaya satıyorlar ve en büyük müşterileri de tabii bizim su altı yarışmamızın yarışmacıları. Yine Hazar Roket Takımı Pamukkale Üniversitesinden. 2019 ve 2020 roket yarışmalarında derece elde etmişlerdi. Onlar da bu başarılarını bir girişime dönüştürdüler; roket teknolojilerine yönelik ürünler, teknolojiler geliştiriyorlar ve dünyaya satıyorlar.”
“Belki en enteresan örnek T-Fashion takımı. T-Fashion takımının mensupları bizim ilk DENEYAP öğrencilerimiz, İstanbul’da kurduğumuz ilk DENEYAP’lardaki lise öğrencilerimiz. İlk yıl TENOFEST yapay zekâ yarışmasında birinci oldular. Ardından Take Off Uluslararası Girişimcilik Zirvesi’nde yine derece elde ettiler. Şimdi lise çağını bitirmek üzereyken bir girişime dönüştürdüler iş fikirlerini ve artık moda sektöründe yapay zekâ teknolojilerini kullanarak hizmetler geliştiriyorlar ve dünyaya ihraç ediyorlar. 2 milyon doların üzerinde de değerlemeye ulaştı girişimleri.”
Kacır, bu yılki yarışmalar hakkında da bilgi verdi.
TEKNOFEST Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise teknoloji geliştirme seferberliğini ülkenin hayati bir konusu olarak gördükleri için TEKNOFEST’i başlattıklarını söyledi.
“TEKNOFEST’i, ülkemizin hayati bir meselesi olarak gördüğümüz teknoloji geliştirme seferberliğine çıkmak için başlattık.Mücadelemizin temelinde, dünyayı kâinatın içinde eşit, adil ve merhamet dolu ‘İyilik Adası’na dönüş çabası yatıyor. TEKNOFEST’in de bu çabalarımızın dünya ile buluşma noktası olmasını istiyoruz. TEKNOFEST ekibi olarak 7’den 77’ye tüm milletimizi 21-26 Eylül tarihlerinde heyecanımıza ortak olmak için buraya, Atatürk Havalimanı’na bekliyoruz.”