SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin tarihin en sıcak dönemini yaşadığını, daha da gelişeceğini söyledi.
Gahramanov, TRT Radyo 1’de yayınlanan “Yerli ve Milli” programında Belma Şahaner’in sorularını cevaplandırdı.
Gahramanov, “Biz bir millet 2 devletiz. Bu nettir. Ve bu sıcak dostluk ve arkadaşlık ekonomik ilişkilere de geçiyor” diyen Gahramanov, 2000 kadar Azerbaycan şirketinin Türkiye’de, bir o kadar Türk şirketinin de Azerbaycan’da iş yaptığına dikkat çekti.
Zaur Gahramanov, Türkiye’nin geçen Şubat ayında Azerbaycan ile imzaladığı “Serbest Ticaret Anlaşması“nı salı günü onayladığını anımsattı.
Halihazırda Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımlarının 18-19 milyar dolar, Türkiye’nin Azerbaycan’daki yatırımlarının 11 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Gahramanov, ekonomik potansiyelin büyük olduğunu belirterek, “daha da artmasını bekliyoruz” dedi.
Gahramanov, SOCAR olarak 16,5 milyar dolar yatırım yaptıklarını, yakında 3 milyar dolarlık yatırım daha yapacaklarını, 11 bir kişiye istihdam sağladıklarını, Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olduklarını anlattı.
SOCAR’ın Türkiye’deki tesislerinin, dışa bağımlılığın azaltılmasında önemli rol oynadığını vurgulayan Gahramanov, “STAR rafinerisinin çalışmasıyla Türkiye’nin toplam olarak 1,5-2 milyar dolarlık dış bağımlılığını kapattık. Bizim kapasitemizi artırmak için çalışmalarımız sürüyor. 300 milyon dolarlık bağımlılığı daha kapatabiliriz. Petrokimya ürünlerinde PETKİM tek üreticidir. Türkiye’nin toplam olarak 18.1 milyar dolar seviyesinde petrokimya ürünü ithalatı var. PETKİM olmasaydı ithalat kat kat yüksek olacaktı.” diye konuştu.
PETKİM’in salgına rağmen tam kapasite çalıştığını aktaran Gahramanov, tesise 100 milyon dolarlık daha yatırım yaptıklarını bildirdi.
STAR rafinerisiyle ilgili olarak da Gahramanov, bu rafineride jet yakıtı üretildiğini, salgın dolayısıyla talep azalınca, yüksek teknolojileri sayesinde 1 haftada üretimlerini motorine dönüştürebildiklerini kaydetti.
Gahramanov, TANAP Projesi ile ilgili bir soru üzerine, “TANAP Türkiye ile Azerbaycan’ı birleştiren bir köprü oldu. Zaten ondan önce de büyük uluslararası projeler vardı. Bakü Ceyhan Boru Hattı, Bakü-Kars-Tiflis demiryolu vs. Ama TANAP büyük, stratejik bir proje oldu. Dünya enerji haritasını değiştiren projelerden biri oldu. 31 Aralık 2020’de hacimler 11 milyar m3e çıktı. Biz bu işlere devam edeceğiz. TANAP’ın da büyümesine imkân var. Gelecek yıllarda bunu da düşünmeye hazırız.” dedi.
Türkiye’nin ekonomik durumu ile ilgili bir soru üzerine Gahramanov, Türkiye’de genç nüfus, 85 milyonluk bir pazar, limanlar, yollar ve sağlam bir altyapı bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin dünyayı da etkisi altına alan güçlüklerden güçlenerek çıkacağı öngörüsünde bulundu.
SOCAR Türkiye’nin çatısı altında Petkim, TANAP, STAR Rafineri, SOCAR Terminal, Petkim RES, Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, SOCAR Enerji Ticaret, Millenicom, SOCAR Ticaret ve SOCAR Depolama gibi şirketler bulunuyor.