TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Müren-Preveze Savaş Yönetim Sistemi’nin artık Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı Preveze sınıfı denizaltılarda kullanıma gireceğini duyurdu.
Mandal, İstanbul Sanayi Odasının düzenlediği “3’üncü Savunma Sanayi Buluşmaları” çerçevesinde düzenlenen “Bir Yerlileşme Örneği Olarak Savunma Sanayii” başlıklı panele katıldı.
Hasan Mandal, “Müren-Preveze Savaş Yönetim Sistemi’nde bugün çok güzel bir haber aldık. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından artık kullanımına başlanıyor.” açıklamasını yaptı.
Müren-Preveze Savaş Yönetim Sistemi, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından geliştirildi.
4 adet Preveze Sınıfı denizaltının tüm savaş yönetim sistemi, Müren ile modernize ediliyor.
Proje kapsamında 20 farklı sensör ve seyir sistemi ile entegrasyon sağlanması, sonar sinyal işleme, hedef hareketleri analizi, gemi navigasyonu, farklı torpidoların yörünge planlaması başta olmak üzere tüm çözümlemelerin yerli ve milli algoritmalarla gerçekleşmesi öngörüldü.
Müren-Preveze Savaş Yönetim Sistemi projesinden elde edilecek kazanımlar, Milli Denizaltı projesine temel teşkil etmesi bakımından da önem taşıyor.
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, panelde ayrıca, başlattıkları “Sipariş Ar-Ge” kapsamında geçen yıl önlerine 105 proje geldiğini, 79’unun desteklendiğini belirterek, bu yıl daha fazla destek sağlayacaklarını duyurdu.
Bu programla ihtiyacı olan firma ile araştırmayı yapanları bir araya getirdiklerini anlatan Mandal, tek tek projeler yerine platformları destekleyerek, iş birliğini teşvik ettiklerine de dikkat çekti.
Geleceğe yürüyebilmek, yerlilikte %70’in de üzerine çıkmak için birlikte çalışmak gerektiğine işaret eden Mandal, yeni birlikte çalışma modellerine ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da, Türkiye’de savunma sanayinde büyük bir dinamizm yaşandığına işaret etti.
SAHA İSTANBUL’un özel sektör dinamizmini savunma sanayi ile buluşturduğunu anlatan Bayraktar, Avrupa’da 2. büyük kümelenme olduklarını, sadece İstanbul değil 27 ilden de üyeleri bulunduğunu, 13 üniversite ile de iş birliği yaptıklarını belirtti.
Bayraktar, “Türkiye, harp doktrinlerini değiştirecek seviyede teknolojiye sahip ülke konumuna geldiyse; savunma, havacılık ve uzay odaklı SAHA İstanbul, 580’i aşkın üyesiyle belirli iş birlikleri ve koordinasyonlar geliştirebiliyorsa; ikinci yılında dünyanın en büyük havacılık ve uzay organizasyonu TEKNOFEST gerçekleştirilebiliyorsa bunların hepsi savunma sanayisindeki kararlı duruşun ve iradenin bir yansıması.” diye konuştu.