Hipersonik silahlar, sesin en az 5 katı hızlı silahlar olarak tanımlanıyor.
Ülkelere hava savunma sistemlerini aşarak sürpriz saldırı imkânı sağladığı belirtilen bu silahlara konvansiyonel ya da nükleer başlık takılabiliyor.
Atmosferin üzerine çıkan bu silahlar, daha sonra atmosfere girerek diğer kıtadaki hedefini vuruyor.
En azından şimdiye kadar öyle sanılıyordu.
Ancak Science and Global Security dergisinde yayınlanan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve Hindistan’ın üzerinde çalıştığı bu silahlar hakkındaki iddialara gölge düşürdü.
Cameron L. Tracy ve David Wright, makalelerinde, ABD’deki hipersonik silah geliştiren firmalardan aldıkları teknik verilerle bir bilgisayar modellemesi yaptı.
Bilgisayar modellemesi, hipersonik silahların, kıtalararası balistik füzelerden daha yavaş hareket ettiğini, üstelik güzergâhlarının büyük bölümünde radarlar tarafından algılandıklarını gösterdi.
Modellemeye göre hipersonik silahların fırlatıldıklarında itki gücü ile çekim gücü arasındaki oran 2,6.
Oysa savaş uçakları ve kuşlarda bu oran 8’e kadar çıkıyor.
İki bilim adamı, “Hipersonik silahlar bazı üstünlükler sağlasa da, mesela atmosferin alt tabakalarındaki temel fiziksel sınırlamaları daha kolay aşabilseler de bu silahlar savunma sanayinde iddia edildiği gibi devrim değil, olsa olsa evrim yaratacaklar” sonucuna vardı.
Tracy ile Wright, hipersonik silahlar konusundaki mevcut “geleceğin silahı, oyunu değiştirecek, devrim yapacak” algısının da bu silahlar üzerinde çalışan şirketlerin, finansal kaynak kaygısı ile verileri kamuoyuna yanlış aktarmasından kaynaklandığını iddia etti.
New York Times’a konuşan Amerikalı askeri kaynaklar ise iki bilim adamının kullandığı verilerin yanlış olduğunu ileri sürdü ancak doğru verilere ilişkin bilgi vermedi.
Hipersonik silah geliştirdiğini önce Rusya açıklamıştı.
2015’ten beri 3 test gerçekleştiren Rusya, geliştirmekte olduğu yeni sınıf fırkateynleri, sesin en az 9 katı hızlı olduğunu ileri sürdüğü, Zircon adını verdiği bu silahlarla donatacağını açıklamıştı.
ABD ise hipersonik silahların geliştirilmesi için savunma alanındaki Ar-Ge bütçesinin %3’üne denk gelen 3,2 milyar dolar ayırmıştı.
Savunma sanayi çevrelerinde yeni bir tartışma başlatan makalenin aslı için: