TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’de pandemi öncesinde aşı üretim tesisi yokken, şimdi 3 adet aşı üretim tesisi olduğunu bildirdi.
Mandal, internette Gazi Üniversitesi Tasarım, İmalat ve Teknoloji Topluluğu öğrencileri ile buluştu, TÜBİTAK’ın bilim alanındaki çalışmalarını anlattı.
Prof. Dr. Mandal, Covid-19 salgını ile ilgili 49 kuruluş ve 466 araştırmacıya destek verdiklerini, bunların 300’ünün genç araştırmacılar olduğunu bildirdi.
Covid-19’la ilgili destek verdikleri 17 proje yürütüldüğü bilgisini veren Mandal, “Bunların 9 tanesi tedavi, 8 tanesi de aşı geliştirme amaçlı.” dedi.
Aşı geliştirme çalışmalarında 3 aşının hayvan deneylerinin tamamlandığını belirten Mandal, Türkiye’de pandemi döneminden evvel aşı üretme tesisi yoktu. Şu an Türkiye’de 3 tane beşeri aşı üretme tesisi var. Bu, birlikte çalışarak neler yapılabileceğinin göstergesi. Bu tesisler normalde ilaç üretimi için planlanmıştı. İlaç üretim tesisleri bu kısa dönemde aşı üretim tesislerine dönüştürüldü.” dedi.
Bu dönüştürme işlemi yüzünden aşı çalışmalarında 3-4 ay gecikme yaşandığını kabul eden Mandal, “Ancak şu anda aşı adayı geliştirme noktasında Türkiye, ABD ve Çin’den sonra dünyada üçüncü sıradadır.” açıklamasını yaptı.
Mandal, bulguları şeffaf biçimde internetten paylaştıklarını da kaydetti:
https://covid19.tubitak.gov.tr/turkiyede-durum
TÜBİTAK’ın savunma sanayi anlamında da diğer paydaş ortaklarla birlikte önemli başarılara imza attığını belirten Mandal, örnek olarak TÜBİTAK-SAGE’nin geliştirdirdiği SOM füzelerini, Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava füzelerini, SERT-88 ve SARB-83 beton delici mühimmatı, hassas güdüm kitini ve kanatlı güdüm kitini gösterdi.
Mandal, “Sürecin teknoloji geliştirme kısmında TÜBİTAK var” ifadesini kullandı.
Mandal gençlere, teknolojiyi kullanan değil, üreten, geliştiren olma çağrısında bulundu, yükselen teknolojilere odaklanmalarını salık verdi.
Hasan Mandal yükselen teknolojilerin başlıcalarını şöyle sıraladı:
Bugün tek değil, disiplinlerarası birlikte üretme modelinin öne çıktığını kaydeden Mandal, TÜBİTAK BİGG olarak 1525 firmaya 200 bin liraya kadar sermaye desteği sağladıklarını bildirdi.
Üniversite öğrencilerini bilim alanında daha fazla rol almaya, TÜBİTAK’tan daha fazla istifade etmeye çağıran Mandal, Türkiye’de 8 milyon üniversite öğrencisi olmasına karşın, araştırma projeleri yarışması için sadece 1045 başvuru olmasının düşündürücü olduğunu bildirdi.
Araştırma projeleri yarışmasında ortaokullardan 15 bin, liselerden 15 bin başvuru olduğuna dikkat çeken Mandal, “Eğer siz bunlardan faydalanmıyorsanız, bunun sebebi sizsiniz” diyerek, kazanmasalar bile gençleri hiç değilse yarışmalara katılmaya davet etti.
Mandal, gençleri teknolojileri tüketen değil, yüksek teknolojileri üretip geliştirme noktasında olmaya davet etti, kendi deneyimini paylaştı.
1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliğinden mezun olan Mandal, seramiklerin dayanıklılığını artıran ve kırılmalarını zorlaştıran bir yöntem keşfettiğini, ürettikleri seramiğin teknolojisini vermemek için Almanya’ya toz olarak ihraç ettiklerini anlattı.
Mandal, “Ama onlar bu tozlardan ürettikleri seramikleri bize ihraç ediyorlar” diyerek, bu konudaki eksikliği aktardı.