Türkiye, dünyadaki bor üretiminin %70’inden fazlasını gerçekleştiriyor.
Stratejik bir ürün olan bor, uzay teknolojisinden elektroniğe, temizlik malzemesinden cama, tarımdan enerjiye kadar geniş bir kullanım alanına sahip.
Borun işlenmesi sırasında oluşan sıvı atıkta ise elektrikli otomobillerin, elektronik araçların vb. pillerinde kullanılan lityum maddesi açığa çıkıyor.
ETİ Maden Mühendisleri, bir yöntem geliştirerek, lityumu ayrıştırmayı başardı.
Bu amaçla Eskişehir’de ETİ Maden Lityum Karbonat Üretme Tesisinin açılışı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış törenine video konferans yöntemiyle bağlanarak, “Yerli lityum üretimi, yüksek teknoloji gerektiren ürünlerdeki yerlilik oranının da artmasını sağlayacaktır.” dedi.
Türkiye’nin geliştirmekte olduğu yerli TOGG otomobilin pillerinde de yerli lityum kullanılacağını belirten Erdoğan, “Elektrikli otomobiller yanında akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, elektrikli aletler dahil olmak üzere tüm mobil cihazların bataryalarında da bu lityum kullanılacak.” dedi.
Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yüzde 100 yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz. Bu yöntemle lityum üretimi Eti Maden’e özgü ve dünyada bir ilk.” dedi.
ETİ Maden mühendisleri, borun sıvı atığından lityum üretimi için 3 yıldır çalışıyordu.
Dönmez, üretimin ilk etapta yılda 10 ton olacağını, 600 tona kadar çıkacağını, ülkenin yıllık ithalatının yarısını karşılayacaklarını bildirdi.
Tesiste ayrıca temiz içme suyu da üretilecek.
Türkiye’nin 2002’de yılda 436 bin ton olan bor üretimi, bu ay itibariyle 1,6 milyon tonu bulmuş durumda.
ASPİLSAN da Lityum-iyon pil üretme tesisinin temellerini geçen Ekim ayında Kayseri’de atmıştı.
Gelecek yıl üretime geçeceği öngörülen tesisin, lityum ihtiyacını ETİ Maden’den karşılayabileceği belirtiliyor.