NATO, bir grup akil adama hazırlattığı NATO 2030: Yeni Bir Çağ İçin Birleşme başlıklı raporu yayınladı.
Rapor, NATO’nun 2030’a giderken ortaya çıkan yeni tehditleri analiz ediyor, bu tehditlerle baş edebilmesi için 138 tavsiye sunuyor.
Tavsiyeler NATO dışişleri ve savunma bakanları tarafından tartışıldı.
Bugün de Genel Sekreter Jens Stoltenberg ve uzmanlar tarafından sanal ortamda tartışılacak.
NATO dışişleri bakanları, İttifak tarihinde ilk defa, bugünkü toplantılarını Çin tehdidine ayırdı, tele konferansa Japonya ve Avustralya’yı da dahil etti.
NATO’ya sunulan raporda en dikkat çeken unsur, Rusya’nın yanı sıra, Çin’in de artık yükselen ve önlem alınması gereken bir tehdit olarak gösterilmesi.
Raporda Çin’in henüz Rusya gibi askeri bir tehdit oluşturmadığı, ancak Afrika, Akdeniz ve Kuzey Denizi coğrafyalarında hızla yayıldığı, nükleer denizaltılar, uçak gemileri yaptığı, uzun menzilli silahlar geliştirdiği, uzayda da varlık gösterdiği anımsatılıyor.
Çin’in Avrupa’nın özellikle iletişim alanındaki altyapısını ele geçirmekte olduğu savunulan raporda, çok sayıda NATO üyesinin Çin kaynaklı siber saldırılara maruz kaldığına dikkat çekiliyor.
Tavsiyeler bölümünde ise Çin’in ittifakın askeri ve teknolojik alanlarından uzak tutulması ve tedarik zinciri konusunda dikkatli olunması yer alıyor.
Raporda ayrıca Çin’e karşı Avustralya gibi NATO üyesi olmayan ülkelerin desteklenmesi tavsiye ediliyor.
Çin, rapor basına sızdığı andan itibaren sert tepki gösterdi, değiştirilmesini istedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “NATO ile diyaloğa hazırız” açıklamasını yaptı.