Muhabere Binbaşı Pınar Kara’nın sunumunu yaptığı Milli Savunma Bakanlığı Basını Bilgilendirme Açıklamasında, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler de değerlendirildi.
Açıklamada, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan meşru haklarına dayanarak kendi kıta sahanlığında sismik araştırma faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatıldı ve şöyle denildi:
“Bu çerçevede, TSK tarafından Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemilerimize Akdeniz’de, Fatih sondaj gemimiz ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) sismik veri toplama projesi kapsamında faaliyet gösteren Sismik Araştırma gemisine Karadeniz’de, refakat ve koruma görevleri icra edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri Ege’de, Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam etmektedir.”
Yunanistan’ın bölgede gerilimi tırmandırmaya, provokatif taciz ve ihlallerini sürdürmeye, diyalog yerine sürekli üçüncü taraflara gitme yolunu seçerek uzlaşmaz bir tutum sergilemeye devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Yunanistan 23 Kasım tarihinde aynı gün içerisinde yayınladığı, 2’si daha önce tarafımızdan ilan edilmiş atış/eğitim sahaları ile çakışan, Gayri Askeri Statüdeki Adaları kapsayan 3 NAVTEX ilanıyla kışkırtıcı tutumunu devam ettirmektedir. Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yayınladığı NAVTEX’lere, mukabilinde, itiraz NAVTEX’lerimiz yayınlanmıştır. Yine Yunanistan tarafından, NATO’nun Deniz Muhafızı Harekâtı’na yardımcı destek görevi icra eden Deniz Karakol uçaklarımıza ve NATO kapsamında Hava Kuvvetlerimizin icra ettiği NEXUS ACE görevlerinde, Türk uçaklarının uluslararası hava sahasında bulunduğu sırada tacizde bulunulmuştur. Yapılan taciz hareketlerine en uygun şekilde karşılık verilmiştir. Türkiye karşıtlığında birleşerek, Ağustos ayından itibaren tatbikat üzerine tatbikat düzenlemek suretiyle Akdeniz’de gerginliği tırmandırma çabalarına Yunanistan, GKRY, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır bir yenisini daha eklemiştir. 30 Kasım’da Mısır açıklarında başlayacak Fiili Müşterek Birleşik tatbikata, 5 ülke deniz ve hava kuvvetleri unsurları ile katılacak, tatbikat 6 Aralık’a kadar devam edecektir. Türkiye her zaman sorunların barış, diyalog, iyi komşuluk ve müttefiklik ruhu içerisinde çözülmesinden yanadır. Söz konusu tatbikat gerginliği arzulayan, barış ve diyalogtan kaçan tarafları bir kez daha göstermiştir.“
Açıklamada, Türk ticaret gemisine yapılan operasyona da değinildi:
“Avrupa Birliğinin IRINI Harekâtı kapsamında, Yunan amiralin taktik komutasındaki bir Alman fırkateyni tarafından; Libya’ya tüketim ve inşaat malzemesi taşıyan ROSELINE-A isimli Türk ticaret gemisine, bayrak devleti olan ülkemizin ve gemi kaptanının izni olmaksızın çıkılarak hukuksuz bir arama yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve gemi kaptanının rızası olmadan, korsanvari bir şekilde gemiye çıkılması ve gemi mürettebatına suçlu muamelesi yapılması tamamen hukuka ve teamüllere aykırıdır. IRINI Harekâtı bugüne kadarki sonuçları itibariyle açık denizlerin serbestisi ilkesini ihlal eden ve Hafter Güçlerine verilmekte olan desteği görmezden gelen, meşruiyeti tartışmalı yanlı bir faaliyettir. Başta müttefiklerimiz olmak üzere tüm tarafların uluslararası hukuka, deniz hukukuna ve teamüllere uygun davranmasını beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz.“