Teknolojik gelişmeler, iş dünyasındaki rekabeti daha da keskinleştirdi.
Kurtlar sofrasında ayakta kalabilmek için sezgisel karar verme mekanizmaları yerine, olabildiğince istihbarat ve bilgi temelli karar verme mekanizmalarının kullanmak, kısa değil uzun vadeli, duygusal değil gerçekçi bakış açılarının geliştirilmesi gerekiyor.
Harp tarihi kadar eski olan harp oyunları ise, düşman tarafının yapacağı hamleleri önceden öngörmeyi, karşı hamle geliştirebilmeyi öngörüyor.
Harp oyunları ilk olarak Harvard Üniversitesi tarafından 1958 yılında iş dünyasına da uyarlandı.
Türkiye’de de teknik düşünce kuruluşu STM ThinkTech, bu alanda öncülük yapıyor.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi AÜSBÜ ile STM ThinkTech, “Rekabet İstihbaratı ve İş Dünyası Harp Oyunu (Business Wargaming) Sertifikalı Eğitim Ve Uygulama Programı” konusunda bir protokol imzaladı.
Protokole STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ile ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan imza attı.
1 yıl süreli protokole göre, iş dünyasına 2’şer günlük katılım sertifikalı programlar uygulanacak.
Programın kavramsal eğitim kısmını Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal İnovasyon Kerkezi ASBÜ-SİM, uygulamalı eğitim kısmını ise simülasyonlarla STM ThinkTech verecek.
Firma protokolle ilgili olarak, “Ekibimiz, İş Dünyası Harp Oyunu yetkinliğine ilişkin İş Dünyası Harp Oyunu Tanıtımı hakkında ve İş Dünyası Harp Oyununda Kullanılan Analiz Araç ve Yöntemlere ilişkin bilgilendirme yapacak ve Örnek İş Dünyası Harp Oyunu uygulaması icra edecektir.” bilgisini verdi.
STM ThinkTech, şimdiye kadar 3 İş Dünyası Harp Oyunları kurgusu yaptı ve oynattı.
Dünyada da özellikle ABD şirketleri, strateji geliştirmek ve geliştirdikleri stratejileri test etmek için İş Dünyası Harp Oyunlarından faydalanıyor.