Somali açıklarında deniz haydutları sık sık ticari gemileri ele geçirip, yüklü miktarda fidye alıyordu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, aldığı bir kararla 2009 yılında Aden Körfezi, Somali açıkları ve Hint Okyanusu’nda seyrüsefer serbestisini sağlamak için uluslararası bir güç oluşturdu.
Türkiye, Çok Uluslu Birleşik Görev Kuvveti CTF-151 adlı bu güce başından itibaren destek verdi, 6 kere de komutasını üstlendi.
Son olarak Haziran ayında komutayı devralan Türkiye, 10 Aralık’a kadar bu görevini sürdürecek.
CTF-151 bünyesinde Türkiye, ABD, Bahreyn, Brezilya, İngiltere, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Pakistan ve Umman’dan personel ile bu ülkelerden bazılarına ait gemi ve uçaklar görev yapıyor.
Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından, CTF-151’in görevlerini şöyle tanımladı:
“Deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerinde; askeri unsurlar vasıtasıyla icra edilen harekâtın yanı sıra bölge ülkelerinin askeri ve sivil temsilcileri ile yakın temas muhafaza edilerek ilişkiler geliştirilmekte, uluslararası deniz ticaret kurumları ve ticari gemiler ile irtibatta kalınarak deniz ticaret yollarının güvenliği ve seyir serbestisi azami oranda sağlanmak suretiyle ticari denizcilik ve balıkçılık faaliyetlerinin güvenli bir ortamda icra edilmesine olanak tanınmaktadır.”
CTF-151 sayesinde Somali açıklarında deniz haydutluğu önemli ölçüde azaldı.
Deniz haydutları en son 2017 ilkbaharında 2 saldırı düzenlemiş, geçen yıl da bir saldırı girişiminde bulunmuştu.
CTF-151, bu yıl herhangi bir saldırı yaşanmadığını, ancak tehdidin henüz tamamen ortadan kalkmadığını belirtiyor.
Bölgede seyrüsefer serbestisini sağlamak için CTF-151’in yanı sıra Avrupa Birliği’nin görev gücü ile Çin Hindistan gibi ülkelerin savaş gemileri de bulunuyor.