ROKETSAN 2025 yılına kadar 100 kiloluk bir uyduyu 400 km yükseklikteki yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyor.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, CNN Türk Televizyonunda “A’dan Z’ye” programına katılarak, soruları cevaplandırdı.
İkinci, çalışmalarının 4 ana başlık halinde toplandığını anlattı.
İkinci, Türkiye’nin şu aşamada uzaya bağımsız erişim üzerinde çalıştığını, 29 Ekim’deki 4 roket atışının bu çerçevede gerçekleştiğini bildirdi, “Mikro uydu fırlatma sisteminin bilimsel araştırmalarını yaptığımız fırlatmalardı” dedi.
İkinci, bunların hepsinde 136 km üzerindeki bir mesafeye ulaşıldığı, her birinde farklı alt teknolojilerin bilimsel çalışmalarının sonuçlarının alındığını söyledi.
“Burada nihai hedef, 2025 yılına kadar mikro uydu fırlatma sistemini başarıyla hayata geçirmek, kendi milli uydumuzu kendi imkanlarımızla 400 km’lik bir yörüngeye yerleştirmek” diyen Murat İkinci, mikro uydunun 100 kg’lık olacağını belirterek önemli bir noktaya da şu sözlerle vurgu yaptı:
“Alt teknolojileri milli olarak gerçekleştirmemiz gerekiyor çünkü uzay teknolojilerini hiçbir ülke başka ülkelerle paylaşma yoluna gitmiyor. Bu teknolojiler bir ülkedeki en yüksek düzeyde çalışmalar. Bunları milli olarak gerçekleştirme şartı var.”
İkinci, itki kontrol sistemlerini, sıvı yakıtlı ve katı yakıtlı motor teknolojilerini, uzayda hareketi sağlayan manevra üretim sistemlerini, valfler ve üzerlerindeki elektronik harp sistemlerini, navigasyon sistemlerini Türk firmalarının gerçekleştirdiğine de dikkat çekti.