Türkiye’nin kendi kıta sahanlığında hareket eden Oruç Reis sismik araştırma gemisinin görev süresini 4 Kasım’a kadar uzatması Yunanistan’da rahatsızlık yarattı.
Yunanistan donanması, Rodos açıklarında Oruç Reis ve ona refakat eden Cengizhan ve Ataman gemilerini göz hapsinde tutuyor.
Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA, ülkesinin karasularını 12 mile çıkarmasını önerdi ancak Miçotkis hükümeti öneriye sıcak bakmadı.
Vatandaşı Koruma Bakanı Michalis Chrysochoidis, SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras’ı “milliyetçilik” yapmakla suçladı.
Atina bir yandan da uluslararası toplumu Türkiye aleyhinde kışkırtmaya çalışıyor.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Almanya, İtalya ve İspanya dışişleri bakanlarına bir mektup göndererek, Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını istedi.
Yunanistan basınının haberine göre Dendias, sadece silah ambargosu ile yetinilmemesi, teknoloji transferinin de engellenmesi talebinde bulundu.
Yunan basını, Atina’nın Türkiye’nin eline geçmesini istemediği silah ve teknolojileri teker teker yazdı.
Yunanistan’ın ambargo talebinin, Türkiye’nin dron geliştirmesini, milli denizaltı, milli uçak ve milli gemi projelerini sekteye uğratmayı hedeflediği dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye’nin yaptırımdan korkmadığını dün (25.10.2020) şu sözlerle ifade etmişti.
“Bazı Amerikalılar çıkıyor, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i arıyor. Diyor ki, biz sizin yanınızda kim var biliyoruz, Erdoğan var Türkiye var. Biz Türkiye’ye de yeri gelirse yaptırım uygularız. Sen kiminle dans ettiğinin farkında değilsin. Yaptırımın neyse geç kalma yap. Biz F-35 için para ödedik, siz F-35’lerimizi vermediniz, tehdit ettiniz. ‘S-400’leri geri verin’ dediniz. Biz kabile devleti değiliz Türkiye’yiz. Ben başbakanken, İHA istedik, vermediler. Şimdi onlar bizi ev sahibi yaptı. Bizim şimdi hem İHA’larımız, hem de SİHA’larımız var. Şimdi onlar dünyada örnek gösteriliyor. Şimdi de bizi SİHA’larla ilgili önümüzü kesmeye çalışıyorlar.”
Öte yandan Rusya, İsrail ve Rum Kesimi dışişleri bakanları da görüşmelerde bulunmak üzere Atina’ya gidiyor.
Bu ziyaret, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Atina’ya son 4 yıl içinde yaptığı ilk ziyaret olacak.
Lavrov, ziyaret öncesinde Yunan basınına röportaj verdi.
Yunan basını röportajı Rusya “Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarmasına destek veriyor” diye duyurdu.
Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı, röportajın tamamını yayınladı, durumun öyle olmadığı görüldü.
https://www.mid.ru/en/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4405308
Lavrov, “Rusya 1982 Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesini imzaladı. 3. madde her ülkenin karasularını 12 mili aşmayacak şekilde ilan etme hakkı olduğunu söylüyor. Ancak bazı durumlarda ülkeler belli sebeplerle KARASULARINI DAHA DAR tutmaktadır. Komşular arasındaki sorunlar diyalogla çözülmelidir.” diyor.
Sergei Lavrov, çözümün uluslararası hukuk çerçevesinde, karşılıklı kabul edilebilir olmasına da dikkat çekiyor.