Türk savunma sanayi özellikle son 10 yılda geceli gündüzlü çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, “yerli ve milli” vurgusuyla yürütülen âdeta bir seferberlik ile Türkiye kendi taarruz helikopterini, temel eğitim uçağını, savaş gemilerini, hücumbotlarını, farklı tür ve sınıflarda askeri gemilerini, S/İHA’larını, zırhlı kara araçlarını, hava savunma sistemlerini, füzelerini, radar, algılayıcı ve elektronik harp sistemlerini, piyade tüfeğini ve daha pek çok silah ve sistemini ileri teknoloji kullanarak üretir hale geldi.
İlk milli savaş uçağı, ilk milli denizaltı, ilk yerli uydu çalışmaları devam ederken, Türk tersanelerinde inşa edilen korvetler TCG-Heybeliada (2011), TCG-Büyükada (2013) TCG-Burgazada (2018), TCG-Kınalıada (2019) ve denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar (2017) Mavi Vatan’da görev başında.
Sıra fırkateyn, amfibi çıkartma gemisi inşa etmeye geldi.
Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde donatım faaliyetleri büyük bir hızla ilerliyor.
Gemide görev yapacak Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA, FNSS tarafından göreve hazır hale getirildi.
Gemide görev yapması tasarlanan hava platformlarına ilişkin arayışlar ve değerlendirmeler ise sürüyor.
SSB, STM ile fırkateyn inşasına başlamak için geçen yıl sözleşme imzaladı ve 27 Eylül 2019 tarihi itibariyle proje takvimi başladı.
Türkiye, kendi gemisini yapmanın ötesinde, Pakistan’a 4 adet korvet gemi, Katar’a bir eğitim gemisi inşa ediyor.
Pakistan için STM ana yükleniciliğinde Karaçi Tersanesi’nde inşa edilen Denizde İkmal Gemisi PNS Moavin denizlerdeki görevini başarıyla sürdürüyor.
Acil ihtiyaç kapsamında Rusya’dan S-400’lerin alınmasının yanı sıra yerli ve milli imkânlarla hava ve füze savunma sistemi geliştirilmesi ve üretimi faaliyetleri sürüyor.
Gökbey genel maksat helikopterinin motoru da yıl sonunda yerli olacak.
Atak helikopterleri sahada üstün başarı gösterince, Pakistan ile 30 adet Atak helikopter satışı için sözleşme imzalandı..
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet güçleri, Türkiye’nin sınırlarını korumak için gerçekleştirilen yurt içi ve dışı harekatlarda teröristlere göz açtırmıyor.
Türkiye, hiçbir kısıtlamaya tâbi olmayan yerli ve milli sistemleriyle âdeta “ezip geçiyor.”
Türk savunma sanayi ürünleri sadece Türkiye’de değil, kardeş, dost ve müttefik ülkelerin kullanımında da dengeleri değiştiriyor.
Azerbaycan Karabağ’da görev yapan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Ermenistan ordusunun kara gücünün neredeyse yarısını imha etti.
Savunma Banayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin savunma sanayinde gösterdiği başarıyı sosyal medyada, “Türk Savunma Sanayiimiz ürettiği yerli platformlarla Havada, Karada, Denizde ve her yerde Kahraman Mehmetçiğimizin gücüne güç katıyor. Her şey vatan için” sözleriyle ifade etti.
Prof. Dr. Demir, paylaşımına coşkulu bir video da ekledi. (İzlemek için aşağıdaki görseli tıklayınız).
Klipte Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde yer alan silah sistemleri ile tatbikatlarda ve gerçek operasyonlar sırasında çekilen görüntüler yer alıyor.
Türk savunma ve havacılık sanayi, geçen yıl 164 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.
Türkiye İhracat Meclisi raporlarına göre de, savunma ve havacılık sektöründe ihracat bu yılın ilk 9 ayında 1.5 milyar doların üzerine çıktı.