Tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale’de hem karada hem denizde verilen mücadelelerde iki taraf 500 binden fazla kayıp verdi.Yazımızda Çanakkale Savaşı ile ilgili bilinmeyenleri ve döneme ait fotoğrafları paylaşacağız.
– Çanakkale Savaş’ı boyunca bir m2’ye ortalama 6000 mermi düşmüştür. Bu oran dünya savaş tarihinin en yüksek oranıdır.
-Normal şartlarda iki merminin birbirine çarpması 600 milyonda bir ihtimale sahipken, Çanakkale’de onlarca birbirine geçmiş mermi bulunmuştur. Bunun nedeni çatışmaların oldukça yakın mevzilerden yapılmasıdır.
-Seyit Onbaşı, topun ağzına merminin sürüldüğü mekanizmanın arıza yapması nedeniyle tek başına 3 adet yaklaşık 275 kg ağırlığında mermiyi topa taşımış ve İngilizlerin “Ocean” adlı zırhlısının dümenini parçalamıştır. Savaş sonrasında ise aynı eylemi denediğinde başarılı olamamıştır.
-İngilizler henüz savaş ilan edilmeden Seddülbahir’i bombalamış ve bu bombalama sonucunda 86 askerimiz şehit olmuştur.
-İngilizler 18 Mart yenilgisinin hazımsızlığı olarak mayın taramacıları görmüşler ve hepsini kurşuna dizmişlerdir. Her iki ordunun arşivi açıklanıp, gerçek durum ortaya çıkınca ailelerinden özür dilenip, tazminat ödenmiştir.
-Asker kayıtlarını tutan bir katibin sürekli “Australia and New Zealand Army Company/ Avustralya ve Yeni Zelanda Ordu Birliği” yazmaktan sıkıldığından bunu kısaltarak ANZAC olarak yazmıştır.
-Bir bölgeye çıkarma yapan 2000 kişilik İngiliz ve Fransız bölüğü, bölgede bulunan selvi ağaçlarını Türk birliği sanıp çıkartma yaptıkları yerden kaçarak bölgeyi terk etmişlerdir. Bu olay yıllar sonra kendi raporlarında ortaya çıkmıştır.
-Şanlı Türk ordusunun 250 Bin kayıp verdiği savaşta, ismi ve memleketi bilinen şehit sayısı 51.383 kişidir.
-Boğazdan kolayca geçeceklerine emin olan Amiral Sackville Carden, Churchill’in baskıları ve Türk topçularının ateş saldığı boğazda bir de mayınlarla karşılaşınca, önce sinir krizi geçirdi ardından da aklını kaybetti.Daha sonra görevden alındı ve 1930’da hayatını kaybetti.
Bizler Çanakkale ruhunu kendimize rehber edinmiş bir Millet olarak nasıl dün atalarımızın soba borularından yaptığı top bataryalarıyla Seddülbahir’de, Sarıçalı’da, Arıburnu’nda düşman mevzilerini dövdüysek, bugün de Gazi Mustafa Kemal’in “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır.” sözü felsefesiyle El-Bab’ta, Cerablus’ta ve Afrin’de yerli ve Milli mühimmatımız ile vatanımızın birlik ve bütünlüğünü tehdit eden her türlü dış mihraka karşı mücadele etmekte ve nice zaferlere adım adım yürümekteyiz.
M.Anıl ÇOLAK