Türk askeri denizcilik sektörü son yıllarda büyük bir atılım içinde.
Türkiye’nin en büyük tersanelerinden Kaptanoğlu-Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, bugüne kadar savunma sanayisinde, denizcilik sektörü tarafından 3 milyar doları aşan proje gerçekleştirildiğini söyledi.
Kaptanoğlu, bu ay başlarında katıldığı bir televizyon programında, devam eden ve yapılacak projelerle bu rakamın 12 milyar doları bulacağının altını çizdi.
Cenk İsmail Kaptanoğlu, “Türk tersaneleri özellikle Avrupa pazarının tercih ettiği özel gemileri, kaliteli ve zamanında ürettirebilen yegane tersanelerdir. Sektörün ilk 3 büyük üreticisi olan Çin, Güney Kore ve Japonya tersaneleri, tıpkı bir konfeksiyon atölyesi gibi çalışır. Bu ülkelerde katalog üzerinden gemi seçersiniz ve değişiklik yapamazsınız. Fakat Türk tersaneciliği ise özel dikim yapan terzi gibidir. Bu yüzden nitelikli projelerin adresi genelde Türkiye’dir. Mesela Norveç özel sektörü, nerdeyse tüm yolcu ve araç taşıyan ferry tipi özel gemilerini Türk tersanelerinde inşa ettirmektedir.” şeklinde konuştu.
Sektörde yerlilik oranı 2000’li yılların başında %20’lerde iken, günümüzde bunu %71’e kadar çıkardıklarını anlatan Kaptanoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türk tersanelerini tercih etmesinin, başarılarında önemli rol oynadığını kaydetti.
Kaptanoğlu, “Katıldığımız tüm fuarlarda, görüştüğümüz ülkelerin yetkilileri bize bu ürünleri Türk Deniz Kuvvetlerinin kullanıp kullanmadığını soruyor. Kendi Deniz Kuvvetlerimize denenmiş projeleri yaptıktan sonra ihracat tarafında da başarı gelecektir. Bu sebeple projelerini tamamlayan tersanelerimizin ihracatta başarı oranı daha yüksek.” dedi.
Cenk İsmail Kaptanoğlu’nun verdiği bilgiye göre 2019 yılında Türkiye, sivil gemi ve yat ihracatında 1 milyar doları aşmayı başardı.