Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Ankara Lalahan’daki ROKETSAN tesislerinde savunma sektöründe faaliyet gösteren basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Prof. Dr. Demir Altay Ana Muharebe Tankıyla ilgili soruyu cevaplandırdı:
“Eldeki az sayıda motorla seri üretime başlayacağız demiştik; onun zamanlaması, alternatif motorun bulunup, getirilip sisteme girmesiyle arada çok büyük bir boşluk bırakmamakla ilgili bir zamansal yol haritamız da var yani hattı kurup üretecek hale geldikten sonra, oraya belli bir yatırım yaptıktan sonra kalkıp da bir iki sene beklemek gibi bir durum olmasın diye orada senkronize bir yol haritası düşünülüyor ama bu seri üretimin yapılmasıyla ilgili hattın kurulması, tesisle ilgili çalışmalar şu anda başladı ve bu sene içinde değil ama önümüzdeki sene içinde, ortalarına doğru hattın faaliyete geçmesini ve üretimin başlamasını bekliyoruz. Onun zamanlamasını biraz kaydırmak veya öne almak, diğer motorun devreye girmesi takvimiyle biraz alakalı ama önümüzdeki yıl seri üretimden çıktığını göreceğiz. Tabii ‘bu daha önce de yapılabilirdi’ denilebilir ama bu aralığı fazla tutmanın bir anlamı yoktu. Üç, beş tane tankın çıkması ondan sonra beklenmesi genelde belli bir yatırımın ölü tutulması anlamına gelecekti o açıdan hem zamansal hem de operasyonel bir senkronizasyon ile ilgili burada ayarlar var.”
Prof. Dr. Demir, Fırtına-2 obüsü ile ilgili soruya karşılık da bu konudaki motorla ilgili çalışmaların Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde yürütüldüğünü söyledi.
Savunma Sanayii Başkanlığının da motorla ilgili çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Demir, “burada senkronize olmakla ilgili diyalogumuz devam ediyor. Motor veya güç sistemi diyelim buna; belli bir anlaşma sağlanmış durumda ama bunun entegre edilmesi, kullanılmasıyla ilgili çalışmalar konusunda biraz daha beklenilecek diye düşünüyorum.”