Türk savunma şirketleri tarafından geliştirilen ürünler, uluslararası alanda dost ülkelerden alıcılarla buluşuyor; hem de sanal ortamda…
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Savunma ve Havacılık İhracatçıları Birliğinin (SSI) desteğiyle düzenlenen SEDEC 2020 Anayurt, Sınır ve İç Güvenlik Sistemleri etkinliği, sanal ortamda canlı yayınlanan açılış konuşmalarıyla başladı.
SEDEC Türkiye Koordinatörü Hilal Ünal Türkan canlı yayının moderatörlüğünü de yaptı.
Türkan, açılış konuşmasında SEDEC’in ihtiyaç makamlarını doğrudan KOBİ düzeyindeki üreticiler ile temasa geçiren bir etkinlik olduğuna dikkat çekerek, “Sanayinin 5-6 yılda alacağı yolu, doğru bir etkinlikle, bir yıla sığdırabiliyoruz.” dedi.
İHRACATTA 10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Türk savunma şirketlerinin yıllık ihracatlarının 3 milyar doların üzerine çıktığını, hedeflerinin 2023’te bu rakamı 10 milyar dolara yükseltmek olduğunu anlattı.
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Naki Polat da pandeminin Türk savunma sektörü üzerindeki etkilerine değindi.
Polat, Türk savunma sanayinde ihracatın yılın ilk 6 ayında %26 düştüğünü, toparlanmanın birkaç yıl alabileceğini kaydetti.
ANKARA SAVUNMA SANAYİSİNİN DE BAŞKENTİ
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın Türk savunma sanayisinin üssü ve dünyaya açılan kapısı haline geldiğini söyledi.
Baran, Defense News’ın listesindeki dünyanın önde gelen 100 savunma şirketinden 7’sinin Türk şirketi olduğuna işaret ederek, bunların 6’sının merkezlerinin Ankara’da bulunduğunu vurguladı.
Teknopark Ankara’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin de Türkiye’nin jeopolitik fay hattı üzerinde bulunduğunu, güneyde tehditlerin arttığını hatırlattı.
“İçeride de PKK’ya FETÖ belası da eklenmiş, iç güvenliğimizi tehdit etmiştir. Teknolojik gelişmeler en önemli silahımız olmuştur” diyen Gültekin, “Yerli ve milli sanayinin artık ülke dışına çıkma zamanıdır” ifadesini kullandı.
TOPLANTILAR SANAL ORTAMDA, TÜRK YAZILIMIYLA
Türk firmalarının geliştirdikleri teknolojiyi tüm dünyaya tanıtma fırsatı sunan SEDEC2020’nin ATO Congresium Ankara’da yapılması planlanıyordu ancak Covid-19 salgını dolayısıyla sanal ortamda yapılıyor.
İlki 2018 yılında yapılan SEDEC2020’ye, aralarında Endonezya, Rusya,Ukrayna, Güney Kore, Lübnan’ın da bulunduğu 24 ülkeden üst düzey bürokratlar, askeri heyetler, büyükelçiler katılıyor.
Katılımcı şirketler arasında da ASELSAN, TUSAŞ, TÜRKSAT, TRtest, SSTEK, BITES, STM, HAVELSAN, Airbus, SpeceX, Boeing, KAI, Leonardo, Lockheed Martin, Rolls Royce, Sikorsky, BAE Systems, THALES gibi firmalar bulunuyor.
3 gün sürecek etkinlikte ulusal ve uluslararası katılımcılar, tamamen yerli SEDEC eşleştirme programı ile toplantı takvimleri belirlendikten sonra yerli yazılım XPERMEET ile güvenli şekilde kendilerine özel toplantı odalarında ikili iş görüşmelerini gerçekleştirecek.