Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Tekofest Roket Yarışmasında CNN Türk televizyonuna özel açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. İsmail Demir, kritik projelerdeki son durumu açıkladı ve merak edilen soruları yanıtladı.
“İKİNCİ S-400 FİLOSUNA DAİR TEKNİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Demir, ikinci S-400 filosu ile ilgili çalışmaların ve Rus yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
Prof. Dr. İsmail Demir şöyle dedi:
“Şimdi, iki şey karıştırılmamalı. Biz, iki sistem alımıyla ilgili olarak masadaydık. İlk sistemin hızlı bir alımı oldu. İkinci sistem ile ilgili bir dizi yol haritamız var ve burada çeşitli adımlar var. Bu adımların bir kısmı ortak üretim, bir kısmı teknoloji transferi ve bir kısmı ödemeler gibi konular var. Prensipte bu anlaşma imzalandı ancak prosedür gibi teknik adımların atılması ile ilgili detaylar çalışılıyor. Sistemin sevkiyatı vesaire. Başlama aşamasında değil ama prensip olarak bu konuda anlaşılmış durumda. Tabii ki detaylar çalışılıyor, detaylarda anlaşmanın yan unsuru olan şartların da yerine gelmesi için çalışmalar devam ediyor.”
“HİSAR-A ARTIK YENİ HALİ İLE HİSAR-A+ (PLUS)”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN/ROKETSAN ortaklığı ile geliştirilen Hisar-A (Alçak irtifa) Hava Savunma Sisteminin artık Hisar-A+ (Plus) olarak adlandırıldığını açıkladı.
Prof. Dr. Demir, Hisar-A ve Hisar-O’nun (Orta irtifa) yüksek olgunluk seviyesine geldiğini ancak Hisar-A’da bazı değişikliklerin yapıldığını söyledi.
ROKETSAN’daki yetkililer Hisar-A’nın seri üretim aşamasında füzenin mevcut menzil ve irtifa kabiliyetlerinde değişiklik yapılarak sistemin geliştirilebileceğini Savunma Sanayii Başkanlığına iletti.
Sahadan gelen geri dönüşlerin de değerlendirilmesinin ardından Hisar-A’da menzil ve irtifa arttırıldı ve Hisar-A+ doğdu.
Prof.Dr. Demir şöyle devam etti:
“Hisar, her test sonrasında gelişen bir sistem. Hisar-A ve Hisar-O ürünlerimiz epey bir olgunluk seviyesine geldi. Hisar-A seri üretim aşamasındayken, menzil ve irtifa olarak biraz daha değişiklik yaparak sistemi biraz daha geliştirebileceğimizi gördük. ROKETSAN yetkilileri bu konuda çalıştılar ve Hisar-A+ dediğimiz yeni bir ürüne doğru evirdik. Hisar-O’nun da birçok unsuru şu anda sahaya verilebilecek durumda. Hisar-A’ya artık Hisar-A+ diyerek seri üretime doğru başlattık. Seri üretim aşamasında kritik birkaç malzememiz var, onlarla ilgili birkaç sıkıntıyı çözdükten sonra sahaya vermeye devam edeceğiz.”
Prof. Dr İsmail Demir, F-35 ile ilgili soruyu da cevapladı.
Savunma Sanayii Başkanı Türkiye’nin F-35 projesinde önemli bir partner olduğunu, projede kalmak istediğini ve alınan kararın tek taraflı olduğunu yeniden vurguladı.