Geçen ay (22 Temmuz) HAVELSAN Genel Müdürlüğü görevine getirilen Dr. Mehmet Akif Nacar, ulusal basın ve savunma sektöründe faaliyet gösteren basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle tanışma yemeğinde bir araya geldi.
Nacar, HAVELSAN’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi ve soruları cevaplandırdı.
Dr. Nacar, HAVELSAN’ın Milli Muharip Uçak projesine dahil oluşunun 2018 yılında başlatılan düşünce ile gerçekleştiğini belirtti.
DR. MEHMET AKİF NACAR – HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ
“HAVELSAN, yaklaşık 25 yıla yakın bir süredir simülatörler alanında önemli bir birikme sahip. 2018-19 yıllarında bu birikimi farklı alanlara kanalize edelim diye yola çıktık. Hep birlikte ekip arkadaşlarımızla Milli Muharip Uçak Projesine girmeye karar verdik. Simülatörde geliştirdiğimiz harekât test ortamı yazılımını daha da geliştirerek, yabancı muadilleriyle eş düzeye getirerek kullanıma açalım diye düşündük. Bunun için de 1 yıldan fazla süredir gerek Savunma Sanayii Başkanlığı ve gerek TUSAŞ’la görüşüyoruz.”
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, firmanın Milli Kurumsal Kaynak Yönetimi projesine dair bilgiler de verdi.
Bu projeye bilhassa özel sektör firmalarının ihtiyaç duyduğunu bildiklerini söyleyen Dr. Mehmet Akif Nacar şöyle devam etti:
“Kurumsal kaynak yönetimi alanında geliştirmeye başlanan bu yazılıma birçok kamu kurumunun, özel sektör firmalarının ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Özellikle KOBİ’lerin bu anlamda çok ciddi ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Stok, demirbaş, finans, bordro gibi bütün modülleri içerisinde barındıran çeşitli ölçeklerde bulut ortamına da taşıyabileceğimiz bir platform. 2021 yılında ilk kurulumlarını yapmayı, daha sonra canlıya alma işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu da HAVELSAN’ın yüz akı olacak güzel projelerinden bir tanesi.”
“HAVELSAN’I HAVELSAN YAPAN EN ÖNEMLİ PROJELERDEN”
HAVELSAN’ı HAVELSAN yapan en önemli projelerden birinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 1990’lı yıllardan itibaren geliştirilmeye başlanan ve güncel ihtiyaçlara göre halen geliştirmesi süren Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi Projesi (HvBS) olduğunu dile getiren Dr. Nacar, bu projenin bir benzerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için de projelendirme çalışmalarının başladığını kaydetti.
DR. MEHMET AKİF NACAR – HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ
“Diğer bir projemiz yine Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri birimimizin yoğunluklu olarak geliştirdiği ORSA projesi. Bu da HAVELSAN’ı HAVELSAN yapan ve halen geliştirmesi süren, devam eden HVBS Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi Projesi’nin bir benzerinin, daha yeni nesil dediğimiz bir sonraki kuşağının uygulandığı, içerisinde big datadan yapay zekâya kadar bütün cloud teknolojilerine kadar kullanıldığı, Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacına hitaben geliştirilecek olan bir ORSA projesi konusu var. Bu konuda da biz önemli yol almaya başladık. Henüz daha projelendirme aşamasında bu ama HAVELSAN’ın ve sektörün ufkunu açacak bir proje.“
“İNSANSIZ/ROBOTİK SİSTEMLER ALANINDA DA ÇALIŞIYORUZ”
“Simülatörlerde kullandığımız oto pilot yaklaşımından yola çıktık. ‘HAVELSAN olarak oto pilot yapabiliyoruz ve o zaman otonom sistem de yaparız’ dedik ve bu şekilde otonom sistemlere girdik. Tabi biliyorsunuz otonom sistemler yeni bir konu değil savunma sanayinde, bu alanda faaliyet gösteren çeşitli firmalar var, İHA bazında bunu yapanlar var, işte Kamikazesi var başka sürü İHA yapmaya çalışan diğer firmalarımız var. Biz bunların yol haritasıyla da bunlarla da çelişmeden daha ileri ne yapabiliriz dedik. Bu konuda sürü algoritmalarını uygulayalım istedik. Dolayısıyla, sürü zekâlı sistemler üzerinde yoğunlaştık. Sadece otonomi değil, aynı zamanda bunların sürü olarak da hareket etmesi konusunda çalışmalar yürüttük.“
2019 yılında 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF) insansız kara aracını sergilediklerini hatırlatan Dr. Nacar, “O zaman otonom özellikte değildi, uzaktan kumandalıydı. Son testlerle birlikte aslında bunu da insansız hale getirdik, kendi kendine rotayı takip edebiliyor, belli bir görevi icra edebiliyor. Bu bir AR-GE projesi. Önünde bir takvim, bir zaman var. Yani bu bir anda hemen olmuyor. Hemen algoritmaları uyguladık, sahaya çıktık, bu hemen seri üretime geçsin, hemen envantere girsin şeklinde olmuyor. Bir süreç var burada ve o süreç işliyor. İnşallah bu yıl sonunda, en kısa zamanda bunu da hazır hale getireceğiz. Çeşitli projelerle bunu destekleyerek ilgili birimlerin, kurumların hizmetine sunacak şekilde bir noktadayız ve bu güzel bir şekilde bu projemiz de devam ediyor.” dedi.
“TÜBİTAK İLE GERÇEK ZAMANLI İŞLETİM SİSTEMİ GELİŞTİRECEĞİZ”
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Nacar, TÜBİTAK BİLGEM ile HAVELSAN arasında imzalanan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi İş Birliği Protokolüne de değindi.
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, “TÜBİTAK’ın geliştirdiği bir sistem ama sistemin pazarlamasında, yaygınlaştırılmasında HAVELSAN daha rahat, esnek bir şekilde hareket edebilecek, bunu ürünleştirebilecek. Hem TÜBİTAK hem de teknoloji transferiyle HAVELSAN kazanmış oldu. Bununla ilgili de çalışmalarımız en son Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir toplantıda protokol imzalanmasıyla aslında sonuçlanmış oldu. Ama tabi burada bize büyük ev ödevleri çıktı, biz artık büyük bir yükümlülük altına girdik.” dedi.
“BU BAŞARI TÜRK SAVUNMA SANAYİNİN BAŞARISIDIR”
Dr. Nacar, Defense News Dergisi tarafından açıklanan dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesine ilk kez giren firmasının başarısından gurur duyduğunu belirten Nacar, bu başarının Türk savunma sanayinin bir başarısı olduğunu da özellikle vurguladı.
HAVELSAN Genel Müdürü şöyle devam etti:
“Listede önümüzdeki yıllarda kalabilmek önemli. Daha yüksek noktalara yavaş yavaş, hedeflerimizi ve ciromuzu büyüterek ulaşmak istiyoruz. Listeye giren diğer 6 firmamızı da kutluyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde savunma sanayimiz için kritik kararlar alan Savunma Sanayi İcra Komitemizin, Savunma Sanayii Başkanlığımızın, Milli Savunma Bakanlığımızın, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, TSK Güçlendirme Vakfımızın bu başarıda önemli pay sahibi olduğunu biliyor ve onlara şükranlarımızı arz ediyoruz.“
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, bu projelerin firmanın gelecek 10 yılına ışık tutacak projeler olduğunu da dile getirdi.
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Nacar yemekten sonra da soruları cevaplandırdı.
MILITARY BIG DATA (MBD) UZMAN EDİTÖRÜ MAHMUT BÖLÜKBAŞ
HAVELSAN dediğimizde geleceği konuşuyoruz sürekli, yapay zekadan bahsediyoruz, büyük veriden bahsediyoruz, siber güvenlik diyoruz, simülasyon, komuta kontrol yazılımları, hep geleceği konuşuyoruz. Ve geçtiğimiz süreçte sizin yönetimde olduğunuz HAVELSAN’ın hem kendisi, hem de orada geleceği şekillendirenlerin arasında yer almak üzere, onların tecrübelerinden faydalanmak üzere, gözlemlemek üzere bir Silikon Vadisi yatırımI oldu: Quantum3D. Bu yeni dönemde Quantum 3D ile ilgili bir strateji var mı ya da Quantum 3D’ye benzer Silikon Vadisinin başka versiyonlarında yeni yatırımlar düşünülüyor mu? Quantum3D’nin global pazarlamada kullanılması gibi bir strateji mevcut mu, olacak mı? Tabii ki korona dönemi birçok şeyi değiştirdi, bütün planlar alt-üst oldu. Ama önümüzdeki dönemde ne gibi stratejiler bizi bekliyor?
DR. MEHMET AKİF NACAR – HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ
“Bizi çok yakından takip ediyorsunuz, teşekkür ederim öncelikle.
Quantum3D beş yıl kadar önce yapılmış bir yatırım, belki dört yıl, tam net hatırlayamıyorum tarihini. Silikon Vadisinde özellikle simülatör alanında bir yatırım olarak yapılmış, yazılım yatırımı. Bu tabii Quantum3D transferinden sonra Amerika’da Silikon Vadisinde çeşitli işler yapılmaya çalışıldı, modeller denendi. Bunlardan bir kaçı şunlar: Yani mevcut HAVELSAN ürünleri Quantum üzerinden gerek Amerika pazarına, gerekse de Amerika’nın etki ettiği pazarlara satılabilir mi diye. Bu konuda iş geliştirme faaliyetleri yapıldı. Yine simülatör alanında Amerika’daki sektöre daha yakın olup onlarla daha fazla iş birliği yapabilir miyiz, bunlar denendi, yapıldı. Bu anlamda Kanada’da bir proje yapıldı, işte Suudi Arabistan’da bir simülatör projesine girildi. Bu anlamda özellikle Quantum3D’nin yeni teknolojilere adaptasyonu önemli oluyor. Simülatör alanında bir AR, VR yönelimi var uçuş simülatörlerinde. Zaten biz bu ana teknolojiyi HAVELSAN’da geliştiriyoruz. Bu geliştirdiğimiz teknolojiyi artık transfer etmek kalıyor geriye. Buradaki mühendislik ekibimiz oradan daha güçlü, orada daha az sayıda, kısıtlı, özelleşmiş bir ekiple çalışıyoruz. Tamamlayıcı olarak düşünüyoruz Quantum3D’yi. Hem bizim teknoloji transferi yaptığımız, yapacağımız bir kapı, hem de oradan buraya gelecek teknolojiler veya firmalarla, o pazardaki firmalarla, çünkü dünyanın bu alandaki yarıdan fazla işini sadece ABD sağlıyor, yapıyor. Dolayısıyla oralarda da iş yapabilme kapasitesi oluşmaya başladı, bu önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir. Yani Quantum 3D devam ediyor şu anda ve AR, VR teknolojileri başta olmak üzere bizim paraşüt simülatörü, başka simülatör projelerimizin de pazarlandığı bir alan olmaya devam ediyor.
C4 DEFENCE DERGİSİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ÖZGÜR EKŞİ
“Sizin döneminizde HAVELSAN’ın hedef pazarları, hedef teknolojileri ve kendisini avantajlı hissettiği teknolojiler neler olacak?“
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“Bizim aktif olarak yurt dışında Ortadoğu ülkeleri, Umman, Katar, Kuveyt, Güneydoğu Asya’da Endonezya, Malezya başta olmak üzere Bangladeş. Yeni olarak da Afrika bölgesine bir açılımımız oldu, orada işte Sahra Altı ve Franco Afrika mı deniyor, Franco Afrika, Sahra Altı ve Kuzey Afrika aslında bölgesi olmak üzere oralarda. Ondan sonra yakın coğrafyalarda Balkan ve Orta Asya, hani oralarda şey biraz karışık, hani Batı tandaslı sistemlerden çok doğu blokun sistemleri var, öyle bir handikabımız var. Batı olduğu zaman bizim sistemlerle uyumlu olduğu için oralarda da girebildiğimiz yerlerde çalışma istediğimiz mevcut ve bununla ilgili planlamaları yapıyoruz.”
DEFENCE TURKEY/AVIATION TURKEY GENEL YAYIN YÖNETMENİ CEM AKALIN
“Defence Top 100 listesine HAVELSAN 99. sıradan girdi. Buradaki dağılıma baktığımız zaman alt kırılıma, yaklaşık olarak yüzde 86’lık bir kısmı savunma sanayi gelirlerinden geliyor, yüzde 14’lük kısmı da sivil sektöre yaptığımız işlerden geliyor. Sizinle başlayan bu yeni dönemde hem savunmayı artırırken sivil sektördeki, sivil havacılık, sağlık sektörü ve diğer lokomotif sektörlerde nasıl bir HAVELSAN göreceğiz?”
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“Umarız ki o oranlar aşağıya inerken HAVELSAN’ın sıralaması daha yukarıya çıkar. Şunu demek istedim aslında: Hani bizim ciromuz artar, fakat bunun sivil olan yüzdesi de orada artmış olur, biz de sıralamada daha yukarıya. Hem savunmaya daha çok iş yapmış oluruz savunma alanına, hem de sivil alana. Biz tabii odağımızı da kaybetmemek şartıyla, kesişen teknolojiler bunlar aslında. Yani altyapıda kullanılan teknolojiler, mesela simülatörde bakımda kullanılan teknolojilerle örtüşüyor. Sağlık sektörü mesela, sağlık yazılımları, simülatörleri tamamen uçuş simülatörleriyle örtüşüyor; bilimsel bir gerçek yani bu örtüşme. Buradan hani spin edecek projeler sağlık alanında bizim faaliyet yelpazemizi genişletebilir ama bizim asıl odağımız sağlık sektörü olmadığı zaman bu ürünler bir noktaya kadar belki bizim sürdürebileceğimiz ürünler olabilir ama bir noktadan sonra bunun ya ürün transferi veyahut da ne bileyim bir spin off’la farklılaşması gibi konular gündeme gelebilir çünkü sağlık alanında çok daha donanımlı, yani o işi yıllardır yapan, uzmanı olan firmalar var. Biz onlara sağlık teknolojisi sağlayarak destek olabiliriz.”
SAVTÜRK DERGİSİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ YELDA BUĞDAYCI
“HAVELSAN’ın beyin göçüne yaklaşımını merak ediyorum. Yani HAVELSAN beyin göçü alıyor mu? Siz de uzun yıllar yurt dışında yaşadınız. Bunu değerlendirirseniz sevinirim.“
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“Şimdi şöyle: Tabi HAVELSAN da diğer savunma firmaları gibi beyin göçü alıyor, yani yurt dışından transfer ediyor. Bu transfer tabi ki yurt dışından hemen böyle ilk uğrak yeri olarak HAVELSAN’a gelme şeklinde olmayabiliyor zaman zaman. Hani Türkiye’ye döndükten sonra belki bir miktar başka yerlerde de çalışmış olan arkadaşlarımız olabiliyor. Dolayısıyla HAVELSAN yurt dışından beyin göçü transferi yapıyor. Beyin göçü noktasında HAVELSAN’ın şanslı, avantajlı olduğunu söyleyebilirim sadece. Çok fazla bizim personelimiz geçmiş birkaç yılda olduğu gibi belli firmalara, Avrupa, Amerika vesaire gibi gelişmiş ülkelerdeki firmalara gitmedi, bu çok bireysel kaldı, yani birkaç kişiyle sınırlı kaldı, hatta gidenlerden birkaçı da geri döndü. Türkiye’nin, HAVELSAN’ın nimetlerini veya Türkiye’deki çalışma ortamını çok daha verimli, iyi bulduğu için geri döndüğünü ifade ettiler. Biz de o arkadaşlarımızı tekrar bünyeye aldık. Tabi zaman zaman yurt dışına gitmek, oralarda çalışma yapmak, nefes almak anlamında önemli olabiliyor. Hani kurumsal körlük oluşuyor zamanla, farklı bir ortama gidip yeni tecrübeler edinmek, sınırlı sürelerde eğitim amacıyla veya bilgi, görgü artırmak amacıyla. Bu üniversitelerde de olur, yani 10 yılda bir, 6 yılda bir gibi bu tip şeyler olur, keşke bunu yapabilsek, yani sınırlı süreyle gönderebilsek. Ama biz savunma sanayi firmalarının böyle bir programı yok, eğitime giden olursa sadece izin verebiliyoruz, o kadar, onunla sınırlı. Yoksa biz kendimiz fonlayarak veya hem çalışıp, hem oraya giden personelimiz çok fazla mümkün olamıyor. Yurt dışına gidince bir etkileşim oluyor, farklı bir sinerji yakalanabiliyor, o yönden çeşitli faydaları var.“
M5 DERGİSİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ CEYHUN BOZKURT
“Adalar Denizi’nde bir mücadele var. Hem Doğu Akdeniz hem de bağlantılı Adalar Denizi. Adalar Denizi biraz karmaşık bir alan; adalar, adacıklar, kayacıklar. Şimdi bununla ilgili, oradaki sistemlerle ilgili bir çalışma var mı, gemi sistemleri, hava sistemleri? Çünkü Amerikan İHA’ları da bölgede geziyor. Onunla ilgili bir çalışma HAVELSAN yürütüyor mu?“
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“Ege Denizi, MİLGEM’ler, milli gemilerdeki tabi ki yazılımların birçoğu HAVELSAN entegrasyonunda olduğu için o yazılımlar şu anda kullanılıyor ve o yazılımların ihtiyacı olan şeyler çıktıkça güncellemeler HAVELSAN bunu yapmaya devam ediyor.“
DÜNYA GAZETESİ EDİTÖRÜ MEHMET KAYA
“Kurumsal kaynak yönetimi yazılımı alanında nasıl farklılaşacaksınız ona göre? Birde ekosistem nasıl oluşacak yani küçük firmalar Türkiye’de bu ERP yazılımlarına çok aşina değil. İşte bir lojistik yönetimi ya da bir muhasebe programı aldıysa yıllar önce hala onu kullanmaya devam ediyor. Onlara erişmek bir ekosistem gerektiriyor, kısacası ürününüzün rekabetçiliğini ve ne zaman ticari olarak sunabileceğinizi soruyorum.
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
Şunu söylemem gerekiyor: Öncelikle tabi bu alan boş bir alan değil, yıllardır bu konuda çalışan firmalar var, kurumların yaptıkları yatırımlar var, bunları bir anda söküp atmak, değiştirmek kolay bir iş değil, onun için bizim farklı bir yaklaşım ortaya koymamız gerekiyordu o da açık kaynak yaklaşımı. Biz öncelikle bu kor teknolojiyi içeride geliştirdikten sonra, AR-GE süreçlerini tamamladıktan sonra bunu açık kaynak toplumuna açıp, açık kaynak olarak bu servisleri sunmayı ve daha sonra da modülleri bunun üzerine entegre etmeyi planlıyoruz, böyle bir yol haritamız mevcut. Açık kaynakla gideceğimiz için bu işin içinde de yani arka planındaki teknolojilerin de çoğunluğu, birçoğu açık kaynak olacağı için dolayısıyla takdir edersiniz ki burada bir fiyat avantajı, ekonomik avantaj, lisans ücreti; yine yerli bir ürün olacağı için bakım ve destek, yerinde destek hizmetinin daha çabuk ve daha etkin olacağını ve bunun da müşteriler tarafından tercih edileceğini düşünüyoruz. KOBİ’ler için ayrıca birde bunun buluta taşınması, bulut üzerinden bu tip servislerin verilmesi avantajlı olacaktır diye düşünüyoruz. Yani 2021’in ikinci yarısından sonra prototip ürünlerimiz ortaya çıkacak. Tabi bunlar prototip olduğu için belli kurumlarda kurulması gündemde. Denendikten sonra, test edildikten sonra inşallah 2021 sonu itibariyle pazara çıkarız diye tahmin ediyoruz.“
CNN TÜRK MUHABİRİ AHMET MELİK TÜRKEŞ
“ORSA projesi ile ilgili projelendirme yapıldı mı, süreç içinde mi o konuda da netleştirirseniz seviniriz?“
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“ORSA daha henüz projelendirmesi devam eden bir süreç, başlamış bir süreç, ama daha henüz başlamış bir proje yok yani proje çalışmaları devam ediyor sadece şu anda.“
MSI DERGİSİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ÜMİT BAYRAKTAR
“HAVELSAN’ın kritik faaliyet alanlarından bir tanesi de siber güvenlik ve bu pandemi süreciyle birlikte insanların özellikle uzaktan çalışması siber güvenliği de kritik bir şekilde öne taşıdı. HAVELSAN’ın siber güvenlik alanındaki çalışmaları bu süreçte kullanıcılara ne gibi faydalar sağladı?
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“Siber güvenlik çalışmalarımız olduğu gibi aslında devam ediyor. Bizimle anlaşmalı bazı kurumlara siber güvenlik hizmeti veriliyor. Burada siber saldırılara karşı onların güçlendirilmesi, bunun gözlenmesi, raporlanması gibi. Bu pandemi sürecinde çok fazla bir değişiklik olmadı diyebilirim. Artık bizimle çalışan, iş birliği yapan kurumların siber olgunluk seviyelerini oluşturmaya başladık. Siber olgunluk seviyesiyle ilgili sertifikalandırma diyebileceğimiz çalışmalar yürütüyoruz. Bunun haricinde Siber Güvenlik Kümelenmesinde çeşitli görevlerimiz var, bu yeni kurulan bir kümelenme. Yaklaşık 100-150 civarında bir firma burada KOBİ firması faaliyet gösteriyor. Onlara tabi sektörün önde gelen firmaları olarak biz ve diğer kardeş firmamız birlikte öncülük yapmaya çalışıyoruz. Milli Muharip Uçak Projesi önemli. Orada platform siber güvenliği konularına girdik, giriyoruz. Özellikle savunma sektörü için önemli bir alan olduğunu düşünüyoruz.
OSTİM GAZETESİ KÖŞE YAZARI KORHAN GÜMÜŞTEKİN
“Uçtan uca yerli ve milli 5G projesi yaklaşık 3 yıldır Türkiye’nin gündeminde. HAVELSAN’ın da burada çok etkin bir rolü var. OSTİM’de Haberleşme Teknoloji Kümelenmesi firmaları tabiri caizse harıl harıl çalışıyorlar. Projedeki son durumu bir değerlendirebilir misiniz? Ayrıca yani 5G’nin niye bu kadar ısrar ediyoruz, bunun bir farkı ne? Yani Türkiye için ne gibi avantajlar sağlayacak size göre 5G projesinin yerli ve milli olarak hayata geçirilmesi?”
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“Öncelikle pandemiden etkilenen proje var mı sorusu sorulmuştu? Bir projemiz bu işte. Normalde bu yıl sonu itibariyle tamamlanacaktı bu proje ancak mart ayına sarkmış oldu bu projenin takvimi. Aslında HAVELSAN, telekom alanında faaliyet gösteren, -sektör anlamında- bir firma değil ama biz yazılım sektöründeyiz ve artık telekom, teknoloji, IT hepsi birbirine yaklaşıyor. Yani bugün bir Apple firması banka kuruyor veya para transferi yapıyor. Bir efendim Toyota firması teknoloji üssü açıyor mesela. Dolayısıyla, bu teknolojiler birbirine yaklaşıyor. HAVELSAN’ın da IT altyapısıyla ilgili çünkü bu 5G demek aslında yazılım tabanlı network demek yani yazılım tabanlı GSM demek bir noktada, veri taşıma demek. Bu şu demek aslında: Yazılım tabanlı olduğu zaman donanım bağımlılığının ortadan kalkıyor olması demek, marka bağımlılığının ortadan kalkıyor olması açık kaynakla başlayan ve üretilen yazılımların mesela bir santral yazılımı, bir baz istasyonu yazılımı, bir efendim o aradaki linkleri sağlayan yazılımlar filan bütün bunlar burada çalışan yazılımlar servis tabanlı, bulut tabanlı olmaya doğru gidiyor. Dolayısıyla, burada öne çıkan OpenStack, Kubernetes gibi teknolojiler bu çekirdek istasyonların yazılımında kullanılıyor. Bu yönüyle HAVELSAN bu projelerde yer almış oldu ve bu alandaki bu sadece operatörlerin desteklediği genel telekom altyapısı değil, özel virtual private network dediğimiz özel networkleri de beraberinde getiren bir konu. Yani eskiden mümkün olmayan, çünkü network dilimleme denen bir konu var hani ağı genel bir ağ üzerinde telekom ağı üzerinde özel bir ağ oluşturabiliyorsunuz. Ne için? Mesela bir afet durumunda bunu yapabiliyorsunuz. Veya bir mesela bir yangınla ilgili bir 112’yi vesaire mesela sağlık şeyi filan bu tip bir felaket durumunda bunu şeyden bağımsız hale getirebiliyorsunuz ana gövdeden. Bu gibi kurumsal konularda HAVELSAN bu yazılımını kullanarak aslında çok fazla Telekom operatörlerinin iştigal ettiği alana çok fazla girmeden savunma sanayi, güvenlik konularında işte görev kritik sistemlerde bunun kullanımını yaygınlaştırmak gibi bir hedefi var HAVELSAN’ın.”
SAVUNMASANAYİST GENEL YAYIN YÖNETMENİ ANIL ŞAHİN
“HAVELSAN ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çok iyi bir sinerji yakaladığını görüyoruz. Bunlardan bir tanesi de MİLDEN Milli Denizaltı Projesi. MİLDEN özelinde HAVELSAN hangi görevlere talip?“
HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ DR. MEHMET AKİF NACAR
“Tabii HAVELSAN birçok göreve talip orada, özellikle mühendislik simülatörü başta olmak üzere. Bu tabii komuta kontrol anlamında da orada yapılacak işler var. Özellikle denizaltı modernizasyonunda HAVELSAN daha önceki projelerde görev aldı, yeni tip denizaltı projesinde görev alıyor, bütün bunları bir arada düşünürsek aslında o projede HAVELSAN’ın yapacağı çok iş var.“