Amfibi harekât…
Amaç, denizden hızlı ve koordineli biçimde, mümkün olan en kısa zamanda ve en yüksek miktarda çıkarma unsurunun kıyıya çıkarılmasını sağlamak.
Daha sonra ise “kıyıbaşı hattı” ismi verilen ve gelecek destek unsurları için tahkimatlı, güvenli bölgenin oluşturulması, amfibi harekâtın diğer bir amacı.
Amfibi Harekât yapısı itibariyle “müşterek bir harekât” olup, görev kuvveti dahilindeki tüm unsurların eş güdümlü ve koordineli hareket etmesini gerektiriyor.
Bu sebeple de en karmaşık ve en zor icra edilen harekât türlerinden biri olarak tanımlanıyor.
Amfibi harekât esnasında müşterek harekâta katılan unsurlar arasında koordinasyonsuzluk oluşması ve anlık müşterek resmin ortaya konulamaması, operasyonun başarısız olmasına yol açıyor.
Tam bu noktada HAVELSAN devreye giriyor.
HAVELSAN, “başarısızlık ihtimaline karşı” Amfibi Harekât Destek Sistemini geliştirdi.
Sistem, harekâtın planlanmasını, harekât sahası ve bileşenlerinin ara yüzler üzerinden yönetimini ve harekât esnasında icra edilen faaliyetlerin takibini sağlıyor.
Amfibi Harekât Destek Sistemi, durumsal farkındalık yaratan NATO uyumlu bir komuta kontrol bilgi sistemi.
Sistem sayesinde, değişen koşullara göre anlık olarak kararlar vermek, harekâtı doğru ve başarılı bir şekilde yönetmek aynı zamanda zayiatı en aza indirmek mümkün olabiliyor.
Savaş Yönetim Sistemlerine entegre olabilen Amfibi Harekât Destek Sistemi bağımsız olarak da çalışabiliyor.
Esnek mimarisi sayesinde platform dahilindeki tüm farklı ortamlarda hizmet sunan sistem görev grubu, görev kuvveti unsurlarının takip edilmesine imkân sağlıyor.
Sistem, harekât sahası ve bileşenlerinin arayüzler üzerinden yönetimini mümkün kılıyor.
Amfibi harekat esnasında icra edilen faaliyetlerin takibi de bu sistemle yapılıyor.
HAVELSAN’ın geliştirdiği sistem ile harekât kapsamında planlanan faaliyetler zaman çizelgesi üzerinde sergilenebiliyor.
Kapsamlı durum panoları aracılığıyla görevlendirilmiş unsurlar ve görevlendirmelerin güncel durumlarını da görülebiliyor.
Sistem sayesinde düşük maliyetli eğitim ve tatbikat imkânı da yaratılıyor.
Kurumsal yazılımlarla kolay entegrasyon özelliğine sahip sistem rapor ve mevcut durum tablolarını elektronik ortamda oluşturabiliyor.