Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G (UUYM5G) Şebekesi Projesi’nde yerli ve milli 5G altyapısı ile ilk arama yapıldı.
Proje kapsamında geliştirilen Radyolink cihazı üzerinden de ilk veri transferi gerçekleştirildi.
Bu proje Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK), OSTİM ve TÜBİTAK desteği ile başlatılmıştı.
Proje kapsamındaki ilk arama Uçtan Uca Yerli ve Milli Haberleşme Şebekesi Projesi (UUYM5G) çalıştayında yapıldı.
HAVELSAN koordinasyonunda UUYM5G’nin beşinci çalıştayı, 23 Temmuz 2020 tarihinde düzenlendi.
Çalıştay, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK/TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan ile ilgili kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile dijital ortamda, HAVELSAN Diyalog Video Konferans Programı üzerinden gerçekleştirildi.
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözlüoğlu, çalıştayda, 5G teknolojisinin yazılım tabanlı bir teknoloji olması ve birçok sektörün odağına yerleşmesi ile ülkelerin haberleşme teknolojilerine bakışında stratejik değişikliklere neden olduğunu söyledi.
BTK Başkanı, 5G’nin güvenlik açısından birçok riski beraberinde getirdiğini düşünerek ülkelerin 5G teknolojisini milli güvenlik ve kamu düzeni açısından ele aldığını belirtti.
Karagözoğlu şöyle dedi:
“Projede yer alan 10 firmanın bir araya gelerek kurduğu GTENT firmasının sektördeki iş birliğini yansıtması ve proje kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesini sağlayacak olması memnuniyet verici. Etkinlik kapsamında ülkemizde yürütülen yerli ve milli 5G çalışmaları hakkında sektör paydaşları ile görüş alış verişinde bulunmaktan ve geliştirilen ürünlere ilişkin demoları görmekten mutluyum.“
Etkinlikte, bugüne kadar yürütülen çalışmalar kapsamında geliştirilen ürünlerin tanıtımı yapıldı.
Bunların arasında yerli ve milli radyolink cihazı üzerinden 1 km mesafede veri aktarımı, 5G çekirdek şebeke ve 5G baz istasyonu üzerinden ticari 5G telefonları kullanılarak canlı ses ve görüntü aktarımı, 5G çekirdek şebekesinde, abone servis, kota kategorilerine göre internet erişim hızının ve servis kalitesinin uygulanması, 5G çekirdek şebekesinin performansının ölçülmesi ve grafiksel olarak izlenebilmesi amacıyla geliştirilen şebeke yönetim yazılımlarına ilişkin gösterimler bulunuyor.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE MİLYARCA TL’LİK KATKI SAĞLAYACAK
UUYM5G, OSTİM önderliğinde 130’dan fazla firma ile kurulan HTK altındaki 14 firma, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda TÜBİTAK-TEYDEB desteği ile başlatılan bir geliştirme projesi.
UUYM5G projesine 14 firmanın yanında, 3 mobil işletmeci, üniversiteler ve akademisyenler de dahil oldu.
UUYM5G Projesi kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileşmesine yönelik olarak, proje paydaşlarından 10 firmanın iş birliği ve güç birliği hedeflerinin bir neticesi olarak kurmuş olduğu GTENT firması Türkiye’deki mobil işletmecilerle iş birliğinin yanında ürünlerin ihracatına dönük ticarileşme faaliyetlerine de başladı.
Her yıl mobil işletmeciler tarafından 4.5G teknolojisine ilişkin yaklaşık 1,5 milyar TL’lik donanım ve yazılım yatırımı yapıldığı ve 5G teknolojisinde de benzer yatırım trendinin süreceği biliniyor.
Bu bakımdan UUYM5G Projesi sonucunda ortaya çıkacak yerli ve milli ürünler ile Türkiye ekonomisine milyarlarca TL’lik katkı sağlanması hedefleniyor.