PARS İZCİ 6×6 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) FNSS tarafından geliştiriliyor.
Pars, bir zamanlar Anadolu’da yaşayan sessiz, çevik ve yırtıcı bir leopar türü yani Anadolu Leoparı.
Keşif ve iç güvenlik harekatları için özel olarak tasarlanan PARS İZCİ 6×6, yüksek durumsal farkındalık özelliği ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunan, modern teknolojileri barındıran bir ÖMTTZA.
Araç 600 kilometrenin üzerinde menzile ve patlamaya/delinmeye karşı özel önlemler alınmış yakıt tanklarına sahip.
Patlak gider lastikleri (Run Flat) sayesinde, patlak lastikle yol alabilen PARS İZCİ 6×6’da kendini kurtarma vinci de bulunuyor.
Aracın gövdesi, modüler tasarıma sahip zırh sistemleri sayesinde kullanıcı tarafından istenilen koruma seviyesine getirilebiliyor.
Gövde formu, karın altı yapısı, taban plakaları ve araç için özel geliştirilen mayın korumalı koltuklar, personeli yüksek seviye mayın tehdidine karşı koruyacak şekilde tasarlandı.
SULAR İZCİYE ENGEL OLAMAZ
PARS İZCİ 6X6’nın yüksekliği ayarlanabilir bağımsız hidropnömatik süspansiyon sistemi, farklı yol koşullarında en iyi yol tutuşunu sağlıyor.
Amfibi bir araç olan PARS İZCİ 6×6, suda 8 km/s hızla gidebiliyor.
PARS İZCİ 6×6, dizel bir motorla donatıldı.
100 km/s hıza ulaşabilen PARS İZCİ 6×6, %60 dik, %30 yan eğimde hareket edebiliyor, 60 cm yüksekliğinde dik engel ve 120 cm uzunluğunda hendek geçebiliyor.
Araç, motor yerleşimi ve gözetilen dengeli tasarım sayesinde birbirine çok yakın aks yüklerine sahip.
Bu tasarım yaklaşımı araca gevşek ve yumuşak zeminde dahi rahat hareket edebilme, yüksek hızlarda artan yol tutuşu ve kısa frenleme mesafesi gibi kabiliyetleri kazandırdı.
6X6 ve 6X4 sürüş özelliğine sahip aracın tüm aksları gerektiğinde kilitlenebiliyor.
Merkezi teker şişirme sisteminin yeteneği, farklı arazi koşullarında sürücüye lastik basınçlarını ayarlama imkanı veriyor.
Aracın ön kısmında bulunan iki kişilik sürücü kabini, şeffaf zırh (balistik cam) uygulaması, yüksek sürüş güvenliği, durumsal farkındalık ve konforu sağlıyor.
Geniş şeffaf zırhı (balistik cam), aracın ön ve arkasında konumlanmış gece ve gündüz kameraları, sürücü ve komutana daha geniş görüş alanı veriyor.
Araçta kapı-kapaklar, personel koltukları, silah tutucuları ve iç aydınlatma elemanları araç personelinin de konforunu sağlayacak şekilde tasarlandı.
Araç alt sistemlerinin mayın korumalı gövdeye modüler olarak bağlanması, bakım ve değişim kolaylığı sağlıyor.
Özellikle yürüyen aksam ve güç aktarma sistemlerinin bakım ve değişimindeki bu kolaylık aracı benzerlerinden üstün kılıyor.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN TERCİHİ PARS İZCİ 8X8 VE 6X6
FNSS ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında imzalanan Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) Projesi Sözleşmesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri yeni İzci’leri teslim alacak.
Projenin ilk aşamasında yurt içi geliştirme modeliyle 5 farklı konfigürasyonda, toplam 100 adet araç üretilecek.
2019 yılında yapılan anlaşma gereği FNSS, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ve Jandarma Genel Komutanlığına 8×8 ve 6×6 araç tedarik edecek.
Kara Kuvvetleri Komutanlığına, Komuta ve Radar Araçları ile Sensör ve KBRN Keşif Araçları, Jandarma Genel Komutanlığına ise Zırhlı Muharebe Aracı teslim edilecek.