İnsansız Hava Araçları (İHA) günümüzde keşif, taktik keşif ve gözetleme ile bomba veya füzeli hava atakları gibi birçok farklı askeri alanda kullanılıyor.
Türkiye, İHA sistemlerine duyduğu ihtiyacı 2004 yılına kadar yurt dışından tedarik ediyordu.
2004 yılı ile birlikte yurt dışına bağımlılığın getirdiği sıkıntılar nedeniyle yerli ve milli İHA sistemlerinin üretilmesi için firmalar çalışmalara hız verdi.
Bu kapsamda BAYKAR firması da Bayraktar TB2’yi geliştirdi.
Kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisine sahip olan Bayraktar TB2, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalışlı (MALE) insansız hava aracı sınıfında yer alıyor.
2014 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından aktif olarak kullanılan Bayraktar TB2’nin üç yedekli aviyonik sistem ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetleri bulunuyor.
Bayraktar TB2, 18.000 feet operasyonel irtifa, 27.000 fit maksimum irtifa ve 27 saat maksimum havada kalış süresi ile tam otomatik seyir ve rota takibi özelliğine sahip.
200.000 saatten fazla uçuşa sahip Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde 27 saat 3 dakika havada kalma süresi rekoru ile 27.030 fit irtifa rekorunu kırdı.
150 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip Bayraktar TB2, 4 adet lazer güdümlü akıllı mühimmat taşıyabiliyor.
Bayraktar TB2, Gerçek Zamanlı Görüntü Aktarma Sistemi sayesinde yüksek çözünürlükte görüntüyü gecikmesiz olarak komuta kontrol merkezine iletebiliyor.
12 metre kanat açıklığına sahip Bayraktar TB2 yakında TEI firması tarafından geliştirilen PD170 motoruyla da uçacak.
Bayraktar TB2, Tarım ve Orman Bakanlığınca gece ve gündüz ormanlık alanları gözetleme görevini de yerine getirecek.