HAVELSAN Online Kariyer Zirvesi’nin ikincisi “Robotik ve Otonom Sistemler” başlığı altında gerçekleşti.
HAVELSAN Kurumsal İletişim Takım Lideri Burak Gayretli’nin moderatörlüğünde HAVELSAN İnsan Kaynakları İş Ortağı Zeynep Kaygusuz ve HAVELSAN Robotik ve Otonom Sistemler Grup Lideri Gürkan Çetin, Bilkent Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrenci topluluklarından seçilen öğrenciler ile izleyicilerin sorularını cevaplandırdı.
Askeri alanlarda robotik sistemlerin nasıl kullanıldığına ilişkin soruya cevap veren HAVELSAN Robotik ve Otonom Sistemler Grup Lideri Gürkan Çetin, bu konuda tüm dünyada İHA’ların birinci öncelikte olduğunu belirtti.
Türkiye’nin bu alanda çok olumlu adımlar attığını söyleyen Çetin, “Yaklaşık 20 senelik bir geçmişi var İHA’ların Türkiye’de geliştirilmesinin. Dünya ile rekabet edebilen ve şu anda çatışma bölgelerinde aktif olarak görev yapan sistemler ortaya çıktı. HAVELSAN da bu sistemlere katkıda bulunmak üzere insansız hava ve kara araçları üzerinde prototip ürünler geliştirmeye başladı. Geliştirilen ürünler, kısa zamanda askerimizin kullanımına sunmayı hedeflediğimiz ürünler” dedi.
“İŞLETİM SİSTEMİNİZİN SİZE AİT OLMASI KRİTİKTİR”
Gürkan Çetin, HAVELSAN’ın askeri robotik sistemlerin güvenliğini nasıl sağladığı sorusu üzerine, sistemleri belirli gizlilik dereceleri ile geliştirdiklerini söyledi.
Çetin, bilgi güvenliğini tasarım aşamasında sağladıklarını belirterek, “Sonrasında sistemimize hem emniyeti hem de güvenliği arttırıcı yazılım ve donanım tedbirlerini koyuyoruz. Bunlar elektronik harbe karşı koyma tedbirleri oluyor, karıştırmaya karşı dayanma tedbirleri oluyor, uydudan bağımsız seyrüsefer yapabilme gibi özellikler oluyor. Kara, hava, deniz araçlarında” diye konuştu..
Tüm bunların kritik teknolojiler olduğuna dikkat çeken Çetin, “Siber güvenlik tedbirleri uyguluyorsunuz ki sizin sistemlerinize sızamasınlar. Hem tasarım aşamasındaki sistem bilgilerine ulaşamasınlar ve hem de gerçek sisteminiz bir şekilde ele geçtiğinde o durumda yine o sistemin içerisindeki elektronik bilgi, istihbarat ele geçmesin” ifadelerini kullandı.
HAVELSAN’ın güvenilir iletişim konusunda da çalışmaları olduğunu hatırlatan Çetin, “Kritik bir konu olarak da güvenli işletim sistemleri ve güvenli donanımlar konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Burada gerçek zamanlı işletim sistemleri daha emniyetli yazılımlar ortaya çıkartmanıza yol açıyor. İşin güvenlik boyutu nereden geliyor? O işletim sistemi sizinse artık donanım seviyesine kadar sizden habersiz kuş uçmuyordur. Halbuki başka bir işletim sistemine bağımlıysanız artık o sisteminizin güvenli olup olmadığı bir miktar kuşku barındırır. İşletim sisteminizin kendinizin olması kritiktir” dedi.
BU YIL 600 ÖĞRENCİ STAJ YAPACAK
HAVELSAN’ın bu yılki yaz stajının içeriğinin nasıl planlandığına ilişkin soruya ise HAVELSAN İnsan Kaynakları İş Ortağı Zeynep Kaygusuz cevap verdi.
Koronavirüs salgınının köklü değişikliklere sebep olduğunu belirten Kaygusuz, günümüzün en önemli yetkinliğinin çeviklik olduğunu, firmasının da bütün iş süreçlerini çevikliğe göre revize etmeye çalıştığını vurguladı.
Bu yılki staj programında çeviklik konusunun önemli olduğunu belirten Kaygusuz, “Bu yılki staj programımız uzaktan çalışma yöntemiyle olacak ama bu sayede geçtiğimiz yıllarda kontenjanımız olan 200 kişiyi üçe katlayarak tam 600 kişiye staj imkanı sağlayacağımızın müjdesini buradan vermek isterim. Sonuçlarımız yarına (19 Haziran 2020) kadar duyurulacak” ifadelerini kullandı.
Kaygusuz, deneyimli yöneticilerden her bir stajyere mentor atayacaklarını söyleyerek, “Stajyerlerimiz ve mentorlarımız HAVELSAN Diyalog üzerinden sürekli iletişimde olacaklar, görüşmelerini bu şekilde yapacaklar. Stajyerlerimiz mevcuttaki projelerimizde geliştirmeler yapabilecek ya da yeni projeler bizlere kazandırabilecek. Aynı zamanda online kişisel eğitimlerimiz de olacak” dedi.
“KARA ARAÇLARIMIZIN PROTOTİPİNİ ÜRETTİK”
HAVELSAN’ın otonom araçlar konusundaki çalışmalarına ilişkin soruya cevap veren Gürkan Çetin, farklı otonom araçlarda kullanılması için yapay zeka geliştirdiklerini ifade etti.
Son 2 yıldır kara ve hava araçlarına yönelik projeleri hayata geçirdiklerini belirten Çetin, “Kara araçlarımızın prototiplerini ürettik ve yakın dönemde de bu prototiplerimizi askerin kullanabileceği seviyeye çıkarmak konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hava araçlarında da çıtayı daha yukarıya çıkartacak sistemler üzerine çalışıyoruz. Hava araçları konusunda da sürprizlerimiz olacak” diye konuştu.