Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV’de savunma sanayi sektöründeki son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.
Savunma sektöründe COVID-19 nedeni ile yavaşlama olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, sektörün COVID-19 sonrasında hızla yükseleceğini aktardı.
Prof. Dr. Demir, tedarik-ithalat ve ihracatta COVID-19’un etkisini hissettiklerini, bunun her sektörde yaşandığını ancak savunma sektöründe bazı kritik projeler için özel izinler alındığını söyledi.
Prof. Dr İsmail Demir “Stratejik ve risk gurubundaki projelerimiz için önlemlerimizi üst düzeyde aldık. Sokağa çıkma yasağında dahi özel izinler ile sağlık önlemleri altında çalışmaya devam edildi. Rakamlarda da gözüktüğü üzere yavaşlama söz konusu ancak yeni döneme stratejik projelerimiz ile hızla girmeyi hedefliyoruz, umutluyuz.” dedi.
“MİLLİ MUHARİP UÇAK BLOK BLOK ÜRETİLECEK”
Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Muharip Uçağın (MMU) blok halinde üretileceğini, bu konuda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile mutabık kalındığını söyledi.
F-35, F-16 gibi uçaklarda da olduğu gibi uçakların blok blok üretildiğini ve bu uçakların böyle olgunlaştığını belirten Prof. Dr. Demir, MMU’da da bunun uygulanacağını belirtti.
Savunma Sanayi Başkanı, MMU’nun 5’inci nesil savaş uçağı kabiliyetinden ödün verebileceği blokların olabileceğini ancak bunun şimdiden söylenmesinin zor olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Demir “F-35 süreci MMU’da hızlanmamız gerektiğini gösterdi. Bu yüzden MMU’yu blok blok üreteceğiz. 5’inci nesil kabiliyetinden ödün verilebilecek blokları şimdiden söylemek zor, bunlar çok detaylı konular. Blok halinde geliştireceğimiz MMU’yu her blokta daha ileri bir seviyeye taşıyacağız. Özgün bir motora sahip olması için de TR Motor tasarım çalışmalarına devam ediyor. Bu konuda TEI ve Kale Motor da destek sunuyor. Ayrıca yurt dışındaki ortaklarla da iş birlikleri için görüşülüyor. Tıpkı MMU’da BAE Systems ile yapılan iş birliği gibi.” dedi.
Prof. Dr. İsmail Demir, Rusya’nın MMU’da iş birliği teklifi ile ilgili “Her teklife açığız, geri çevirmiyoruz. Bu konular çok teknik ve detaylı. Bu teklifleri masada değerlendiriyor ve parametleri teker teker ele alıyoruz.” dedi.
MMU’da takvim de paylaşan Prof. Dr. Demir, hangardan çıkış için 2023’ü işaret ederken ilk uçuşun 2026 yılından 2025 yılına çekilmesinin hedeflendiğini aktardı.
TCG ANADOLU’DA TAKVİM KAYDI
Prof. Dr. İsmail Demir, TCG Anadolu’nun teslimatında takvimin öne çekilerek 2020 sonunun hedeflendiğini ancak COVID-19’un bunu değiştirdiğini söyledi.
TCG Anadolu’da 3-4 aylık bir gecikme yaşanabileceğini belirten Demir, TCG Anadolu’da VTOL uçak kullanımı ile ilgili olarak daha önce F-35B’nin düşünüldüğünü hatırlattı.
Prof. Dr. Demir, “F-35B siparişi vermedik. Ana hedefimiz gemiye iniş kalkış yapabilen İHA’lar konuşlandırmak veya eldeki İHA’ların değiştirilmiş bir versiyonunu konuşlandırmak. TCG Anadolu’da hava gücünü sağlayacak bir platform olması gerekiğini düşünüyoruz. Bu yüzden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belki bu platformları TCG Anadolu’nun teslim edilişinin ardından hemen göremeyebiliriz ancak bu konuda çalışmalarımız var.” dedi.
F-35’TE KARAR AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN
Prof. Dr. İsmail Demir, F-35 projesinde Türkiye’nin imzasına sadık bir partner olduğunu hatırlattı.
Savunma Sanayi Başkanı “Türkiye’nin programdan çıkarılmasının maliyet ve teslimat zamanlaması açısından olumsuz sonuçlar doğuracağı defalarca belirtildi. Bu konuda karar artık ABD’nin. Biz her zaman imzamıza sadık bir partneriz. Türkiye bu programdan iyi bir gelir ve teknolojik kazanım elde ediyor. Programda var olmayı istiyoruz.” dedi.