ASELSAN ve Bilkent Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi (UMRAM) tarafından ilk yerli MR cihazının prototipi üretildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, beraberinde ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ile birlikte, yerli MR cihazının prototipini inceledi.
Prof. Dr. Demir burada yaptığı açıklamada, savunma sanayinde geliştirilen teknolojilerin çoklu kullanımı açısından çeşitli projelerin devam ettiğini hatırlatarak, Koronavirüs salgını ile birlikte sağlık sektörünün daha ön plana çıktığını belirtti.
Prof. Dr. Demir, “ASELSAN’ın zaten çalışmakta olduğu 5 cihaz daha vardı. ASELSAN bu MR cihazının yanında suni solunum cihazı, kalp-akciğer pompası, mobil X-Ray cihazı, ve taşınabilir defibrilatör üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yine Başkanlığımız bünyesinde ultraviyole dezenfektan konularında, hem maske hem diğer ürünlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar hızla devam ediyor” dedi.
Savunma sanayi firmalarının sağlık sektörü için birçok Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü hatırlatan Demir, “Bunların başında hasta bakımı ve monitör edilmesi ile ilgili teknolojilerin geliştirildiği çalışmalarımız var. Yine hasta tanı ve veri kiti oluşturmayla ilgili çalışma var. Diğer taraftan veri işleme, görüntü işleme, bunların akıllı sistemlerle, derin öğrenmeyle geliştirilecek yöntemlerle yaklaşımların ortaya çıkarıldığı teknolojiler var. Bunların çoklu olarak devam ettirildiğini söylemek mümkün” ifadesini kullandı.
“SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ORTAK ÇALIŞMANIN OLUŞTURULACAĞI BİR ALAN GÖRMÜŞ DURUMDAYIZ”
Savunma sanayindeki bazı teknolojilerin sağlık teknolojisi ile iç içe ve doğrudan etkisinin olduğunu belirten Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Demir,
“Gerek savunma alanında askerlerimizin, güvenlik güçlerimizin sorunları gerekse öğrenilen elektronik, veri işleme, görüntü işleme ve programlama teknikleriyle ilgili sağlık sektöründe ortak çalışmanın oluşturulacağı bir alan görmüş durumdayız. Sağlık bu çoklu kullanım alanlarının başlangıcı olarak düşünülebilir ve şu anda gündeme gelmesi hasebiyle kamuoyunun gündemine taşınan konular. Ancak bunun yanında enerji, çeşitli hassas tesis ve sistem koruma çalışmaları, çeşitli dağıtım sistemlerinin monitör edilmesi ve otomatik kontrolünün sağlanması, iletişim sistemleri ve buna ilaveten oluşacak siber güvenlik alanı, iletişim alanı, çeşitli alanlarda oluşan teknolojilerin çoklu kullanımı ile ilgili de devletin de çeşitli birimleriyle temas halinde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sağlık konusunda ASELSAN tarafından geliştirilen beş ürün ve diğer firmaların yaptığı çalışmaların sonuçlarının yakında görüleceğini belirterek, Milli Teknoloji Hamlesinin teknolojinin çoklu kullanımı için hızlı bir yol sağlayacağını söyledi.