KORKUT Hava Savunma Silah Sistemi, hareket halindeki ana muharebe tankı ve zırhlı muharebe aracı gibi unsurları hava saldırılarına karşı korumak için tasarlandı.
ASELSAN ile FNSS arasında 25 Haziran 2011 tarihinde paletli taşıyıcı platform geliştirme sözleşmesi kapsamında KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi projesi imzalandı.
Sözleşme kapsamında üretilen 2 adet KORKUT Silah Sistemi Aracı (SSA) ile 1 adet KORKUT Komuta Kontrol Aracı (KKA) nihai kabullerinin yapılmasının ardından 31 Ekim 2016’da Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (Başkanlığı-SSB) ile ASELSAN arasında 19 Mayıs 2016’da imzalanan sözleşme kapsamında, KORKUT Projesi Seri Üretim Dönemine geçti.
Bu kapsamda üretilen sistemler, 1 adet KKA ve 3 adet SSA’dan oluşan kafileler halinde Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ediliyor.
Türk Savunma Sanayinin Kaideye Monteli Stinger sisteminin ardından özgün olarak tasarladığı ikinci hava savunma sistemi KORKUT, FNSS tarafından özel olarak geliştirilen paletli taşıyıcı platformu ZMA 30 üzerine şekillendirildi.
Komuta kontrol, büyük ölçekli mobil radar, topçu ateş destek, kundağı motorlu topçu ve füze sistemlerini taşımak için geliştirilen ZMA 30, HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Sisteminde de kullanılıyor.
Ana muharebe tankı ve zırhlı muharebe aracı gibi zırhlı unsurlarla birlikte hareket edebilen KORKUT, hareket halinde de atış yaparak bu unsurları hava saldırılarına karşı savunuyor.
KORKUT, ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm ATOM Parçacıklı Mühimmatı ile daha da güçlendi.
Dip tapalı akıllı mühimmat olan ATOM, hassas zaman sayma ve ölçülen mühimmat çıkış hızına göre düzeltmeli zaman programlama yeteneklerine sahip.
KORKUT SSA’nın hareket halinde atış yeteneğine sahip silah kulesi, Atış Kontrol Radarı ve Entegre Takip Platformu ile hassas hedef takibi kabiliyetleri bulunuyor.
KORKUT SSA’nın 35 mm hava savunma topları, dakikada 1100 atım yapabiliyor ve havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi güncel hedeflere karşı etkin olarak görevini icra edebilmesine imkan sağlıyor.
KORKUT KKA ise 3 boyutlu arama radarı ile hedef tespiti ve takibi yapabiliyor.
Ayrıca üst seviye komuta kontrol unsurları ile koordinasyon halinde işletim özelliğine sahip KORKUT KKA, farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilir komuta kontrol fonksiyonları ve arayüzlerin kontrolünü icra edebiliyor.
KORKUT KKA, 3 adet KORKUT SSA’nın komuta kontrolünü üstlenme yeteneğine de sahip.
KORKUT sistemi, akarsu gibi doğal engelleri tek başına geçebilmesi dolayısıyla askeri personele büyük bir avantaj ve esneklik sağlıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının istekleri doğrultusunda ASELSAN tarafından KORKUT-D versiyonu da geliştirildi.
KORKUT-D, konuşlu bulunduğu gemiyi füzeler ve gemisavar füzeleri başta olmak üzere havadan gelebilecek tehditlere karşı koruyor.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sosyal medya hesabından 12 Kasım 2019’da yaptığı açıklamada, son teslimatlarla toplam 13 adet KORKUT Hava Savunma Sisteminin Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildiğini duyurdu.