MarineDealNews haber sitesi, Milli Denizaltı Projesi ile Yeni Tip Denizaltı Tedarik Projesi’ne ilişkin merak edilenleri, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’a sordu.
Oramiral Adnan Özbal, “Denizaltı inşası savunma sanayindeki en karmaşık ve yüksek teknolojinin en yoğun kullanıldığı projelerdir. Uzay araçları inşasından sonra teknolojik olarak en zor ve karmaşık mühendislik yapısına sahip denizaltı inşası, bir anlamda ülkenin savunma sanayinde geldiği üstün noktanın göstergesidir” dedi ve projelere ait teknik detayları paylaştı.
Oramiral Özbal, Ay Sınıfı Sistem Cihaz Yenileme Projesi ile Yeni Tip Denizaltı Projesinde özel sektörün elde ettiği tecrübenin yansımalarını PREVEZE Yarı Ömür Modernizasyon Projesinde de görmekten memnuniyet duyduğunu, Milli Denizaltı Projesini tüm savunma sektörünün “topyekûn el birliği” ile gerçekleştirmesi gerektiğine inandığını belirtti.
Adnan Özbal, gelecek yıllarda deniz kuvvetleri envanterine dahil edilmesi planlanan denizaltılar hakkında da bilgi verdi.
Oramiral Özbal, “Thyssenkrupp Marine Systems ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen projede yerli alt yüklenici olarak STM, ASELSAN, HAVELSAN, AYESAŞ, MilSOFT, KOÇ Bilgi Sistemleri ve TÜBİTAK görev aldı. Yeni tip denizaltı projesinin ilk gemisi olan PİRİREİS’in inşasına 28 Eylül 2015 tarihinde Gölcük Tersanesi’nde başlandı. Toplam 6 gemiden oluşan pakette 1’inci denizaltının Şubat 2022, son denizaltının ise 2027’ye kadar hizmete girmesi planlanıyor.” dedi.
Adnan Özbal ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli (HBT) Denizaltı Projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte su altında şnorkele bağımlı olmadan uzun süre denizaltı harekâtı icra edebilme imkân ve kabiliyetine sahip olunacağını da belirtti.
“MAVİ VATANDA ÖNEMLİ BİR KUVVET ÇARPANI OLARAK DONANMA İÇERİSİNDE YERİNİ ALACAK”
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, HBT’li Denizaltı gemilerinin doğası gereği Türk Deniz Kuvvetlerinin sahip olduğu en etkin platformlardan biri olacağını, HBT’li denizaltılardan güdümlü mermi, modern torpido ve mayın silahları kullanılabileceğini belirtti ve şunları söyledi:
“Bu denizaltılardan SAT harekâtına destek sağlanabilecek, uydu muhabere, erken-ihbar, keşif, gözetleme ve istihbarat yeteneklerine de sahip olunacaktır. Bir denizaltının su altındaki gözleri ve kulağı olarak tanımlayabileceğimiz sonar sistemleri, birbirine entegre yapıda olacak. Link yeteneği ise bütünleşik olarak kazandırılacak. Yerli ve milli sistemlerin de katkısıyla Reis sınıfı denizaltıların hizmete girmesiyle birlikte Mavi Vatan’da, önemli bir kuvvet çarpanı olarak donanma içerisinde yerini alacak.”
ARAŞTIRMA MERKEZİ KOMUTANLIĞINDA GÖREVLİ MÜHENDİS PERSONEL 27 FARKLI KONUDA EĞİTİM GÖRDÜ
Oramiral Özbal, Alman alt yüklenici Atlas Elektronik firmasının tesislerinde, Araştırma Merkezi Komutanlığında görevli mühendis subay personelin 27 farklı konuda eğitim gördüğünü belirtti.
Oramiral Özbal şöyle devam etti:
“Diğer yandan Araştırma Merkezi Komutanlığımızda görevli mühendis subay personel, denizaltının konfigürasyonunda bulunan savaş yönetim sisteminin Alman alt yüklenicisi olan Atlas Elektronik firmasının tesislerinde teknoloji transferi kapsamında sensör, torpido, sistem entegrasyonu, iz yönetimi gibi 27 farklı konu başlığında eğitim gördü. Alınan eğitimlerin su altı savaş yönetim sistemi mimarisinin tasarım alt yapısını oluşturmaya katkısı büyük. TCG DOĞANAY ve TCG DOLUNAY denizaltılarımızda MÜREN-AY Atış Kontrol Sistemi Projesi ile bahse konu tasarım alt yapımızı azami ölçüde kullandık. 2021 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz PREVEZE sınıfı denizaltılara yönelik MÜREN-PREVEZE Savaş Yönetim Sistemi Projesinde de geliştirerek kullanmaya devam edeceğiz. “