T-155 Fırtına obüsü, 40 kilometre atış menzili, 30 saniyede mevzi değiştirebilme ve 1 dakikada 8 atış yapabilme gibi özellikleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli vurucu unsuru.
Kundağı motorlu topçu silah sistemi olan Fırtına Obüsü’nün tasarımı, prototip ve seri üretimi Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında (Yeni ismiyle 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü/Tank Palet Fabrikası olarak anılan) üretiliyor.
Fırtına obüsü için M-44 T ve M-52 T kundağı motorlu obüslerin modernizasyonu projelerinden elde edilen bilgi birikimi ve tecrübeler sonucunda 1995 yılında çalışmalara başlandı.
2000 yılında prototipi tamamlanan Fırtına obüsü, ilk kez 11 Mayıs 2001 tarihinde Konya’nın Karapınar ilçesinde yapılan Ulusal Sanayi Ürünleri Tanıtım etkinliğinde görüldü.
Fırtına obüsü, tasarımı, prototipi ve seri imalatı tamamen yurt içinde Türk mühendis ve işçisi tarafından gerçekleştirilen ilk Türk Kundağı motorlu Obüsü olma özelliğini de taşıyor.
Fırtınanın üretilen prototipi üzerinden yaz ve kış performans atış testleri gerçekleştirildi.
Bu testler sonucunda Fırtına obüsünde 2001 yılından itibaren seri imalat çalışmalarına başlandı ve 2004 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmeye başlandı.
47 ton ağırlığa, azami 65 kilometre hıza ve 40 kilometre atış menziline sahip Fırtına Obüsünde komutan, sürücü, nişancı, nişancı yardımcısı ile doldurucu görev yapıyor.
52 kalibre namluya sahip olan Fırtına obüsüne Poyraz mühimmat aracı sayesinde 48 mühimmat sadece 20 dakikada yüklenebiliyor.
Fırtına obüsü gelişmiş süspansiyon sistemi ile engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça hareket edebilme yeteneğine sahip.
Fırtına hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır hale geliyor ve ilk 15 saniye içinde ani atış olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini 1 dakika içinde tamamlayabiliyor.
Ayrıca 30 saniye içerisinde mevzisini terk edebilen Fırtına obüsü bu özelliği sayesinde düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indiriyor.
Fırtına obüsünün intikal, mevzilenme, atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar yardımıyla yerine getirilmesini sağlayan sistem, diğer ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonu da sağlıyor.
Sistem, ses veya veri haberleşmesi yoluyla gönderilen bir ateş emrinin/isteğinin obüs üzerinde alınmasından, merminin namluyu terk etmesine kadar olan işlemleri gerçekleştiren birimlerden oluşuyor.
“NATO Armaments Ballistic Kernel (NABK)” kullanarak hızlı ve hassas balistik hesaplama yapan sistem, hedefte zaman, tanzim, tesir, görerek atış vb. bütün topçu atış görevlerinin icrasını gerçekleştirebiliyor.
Bu arada ASELSAN, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak üzere yeni nesil Fırtına obüsleri için T-155 K/M Fırtına Obüs Atış Kontrol Sistemi Sözleşmesini imzalandı.
ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli sistemlerle donatılacak yeni nesil Fırtına obüsleri ile Türk topçusunun muharebe sahasındaki etkinliği daha da artacak.
ASELSAN, ileri teknolojiye dayalı modern bir obüsün kulesini tamamen baştan tasarladı ve herhangi bir taşıyıcı platform üzerine entegre edilebilir seviyede yurt dışına bağımlılığı bulunmayan ürün ortaya çıkardı.
Mevcut Fırtına obüsleri, Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytin Dalı Harekatı, Barış Pınarı Harekatı ile Bahar Kalkanı Harekatında önemli görevler üstlendi.
Savunma Sanayii Başkanlığı, 4 Mart’ta sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Fırtına Obüsüne de yer verdi.
Fırtına Obüslerine mühimmat aktarımını sağlayan Poyraz Mühimmat Aracına ilişkin haberimize ise tıklayarak ulaşabilirsiniz.