Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) ev sahipliğinde Ankara’da “Yüksek Kaliteli, Güvenilir Savunma Sistemleri ve Yazılımları Nasıl Geliştirilir?” temasıyla gerçekleşen etkinlikte, yazılım testi, bilişim, güvenlik ve siber istihbarat konularını konuşuldu.
Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board – TTB) ile Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen TestDefence etkinliğinde, yazılım güvenliğinde statik ve dinamik kod analizleri, yazılım testi çeşitleri ve iyileştirme kurguları, Türkiye’deki test yapıları, farklı endüstriyel yaklaşımlar ve savunma sanayi yazılımlarında geleneksel süreçlerin DevOps süreçlerine entegrasyonu konularında bilgi verildi.
Etkinlikte ayrıca, savunma teknolojilerine özel yazılım testi uygulamalarına da dikkat çekildi.
Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen yaptığı konuşmada 2019-2020 yılına ilişkin raporlardan elde edilen verilere değindi.
DevOps State Report Turkey 2019-2020 edisyonunda, çöken sistemi iyileştirme süresine verilen yanıtların yüzde 39 oranıyla “bir hafta ile bir ay arası” olarak belirlendiğini ifade eden Yitmen, iyileştirme konusunda daha çok yol kat edilmesi gerektiğini ifade etti.
TestDefence açılış konuşmasını yapan Kamu Bilişim Derneği İkinci Başkanı Yakup Şıvka ise analiz ve test iyileştirme süreçlerinin önemini vurgulayarak uygulama geliştirmenin, kodlamalardan ibaret olmadığını dile getirdi.
Ayrıca Şıvka, stres ve yük, performans ve güvenlik olgularını sürecin üç temel aşaması olduğunu dile getirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Emre Öğütcen moderatörlüğünde gerçekleşen “Yazılım Güvenliğinde Dinamik/Statik Kod Analizleri ve WAF Kullanımının Önemi” temalı panelde test süreçlerinde manuel araçların kullanılması, uygulama güvenlik duvarı yaklaşımında pozitif ve negatif güvenliğin bir arada kullanılması gibi konular konuşuldu.
Ayrıca panelde statik kaynak kod analizi ve test tekniklerindeki yanlış bulguların oluşturduğu iş yükü gibi olumsuzluklar da ele alındı.
TRtest Genel Müdürü Bilal Aktaş, konferansta Türkiye’de test mühendisliğinin meslek olarak ele alınması gerektiğini dile getirerek, Türkiye’nin uluslararası alanlarda temsil edilmesine ilişkin projelerine değindi.
Test faaliyetlerine olan ihtiyaç artışı nedeniyle sektörün büyüyen bir pazar haline geldiğini de vurgulayan Aktaş, test kabiliyeti olan firmalarla test ihtiyacı olan firmaları bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Yazılım testi alanında standartların önemi, savunma sektörüne özel standartların kullanımı da etkinlikte konuşuldu.