Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, 5 yıldır yürüttükleri “81 İlde 81 Siber Kahraman Yaratma Projesi“nde tohumları ektiklerini bildirdi..
Dr. Ali Taha Koç, TRT Radyo 1’de yayınlanan “Yerli ve Milli” programına katılarak, Belma Şahaner’in sorularını cevaplandırdı.
Koç, siber güvenliği yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmanın, sınır güvenliğini yabancı askerlere teslim etme ile eşdeğer olduğunu belirterek, “Biz dijital vatanımızı da kendi ürettiğimiz siber güvenlik ürünleri ile koruyacağız” dedi.
Uluslararası alanda rekabet edebilir siber ürünler geliştirmek gerektiğini kaydeden Koç, nitelikli insan kaynağının önemine işaret etti.
Koç, “Siber güvenliğin en zayıf halkası her zaman insandır. Siber saldırıların %85 oranında sebebi insan zafiyetleri. %15’i teknolojik zafiyetler. Bu anlamda bizim görevimiz farkındalığı yüksek ve nitelikli insan yetiştirmek. Bunun için de ’81 İlde 81 Siber Kahraman Projesi’ başlattık.” dedi.
Şu anda bu siber kahramanların yetişmekte olduğu bilgisini veren Koç, “Siber Güvenlikte Milli Ruh” sloganı ile yola çıktıklarını anlattı.
Bir askerin yetişmesi için 5-10 yıl süre geçtiğini söyleyen Koç, siber kahramanların yetişmesi için de zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti, “Biz yavaş yavaş tohumlarımızı ektik. İnşallah gelecekte siber vatanımızı bizden daha iyi koruyacaklar” dedi.
Koç, gençlere uzay teknolojileri ve kuantum çalışmalarını da salık verdi.
Dr. Ali Taha Koç, siber güvenlik ürünleri ile ilgili olarak da “yerli ve milli olmadığı zaman o teknolojiyi kullanmama” şeklinde bir politika geliştirdiklerini, kamu kurumlarında bilgi sistemlerinin yerli olması zorunluluğu getirdiklerini vurguladı.