Kosova’da geçen hafta yaşanan çatışmalarda 40’a yakın KFOR (Kosovo Force) Barış Gücü askerinin yaralanmasının ardından NATO Türkiye’den de takviye güç istedi.
Türkiye talep üzerine Kırklareli Lüleburgaz’da konuşlu 65’inci Mekanize Piyade Tugayı bağlısı bir komando taburunu Kosova’ya gönderdi.
Komandolarla birlikte çok sayıda askeri araç, gereç ve ekipman da Kosova’ya gönderildi.
Konuya ilişkin olarak NATO’nun resmi internet sayfasında da bir haber yer aldı.
Haberde, 65’inci Mekanize Piyade Tugayından gönderilen yaklaşık 500 Türk askerinin, NATO takviye kuvvetlerinin büyük bölümünü oluşturacağı belirtildi.
Türk Taburunun gerektiği sürece Kosova’da konuşlandırılacağı belirtilen haberde, NATO yedek kuvvetlerinden oluşan ek bir taburun da gerektiğinde konuşlandırılmak üzere daha yüksek alarm durumuna geçirildiği bilgisi verildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılmak üzere Türkiye’ye gitmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında Kosova’ya takviye kuvvet gönderdiği için Türkiye’ye şu sözlerle teşekkür etmişti:
“Türkiye, NATO’ya önemli katkılarda bulunan önemli ve çok değerli bir Müttefik. Buna Kosova’daki barışı koruma misyonumuz için askerler de dahildir ki bu, gerilimin yüksek olduğu şu anda daha da önemlidir. Son olaylardan sonra kuzey Kosova’ya takviye kuvvet gönderen Türkiye’ye teşekkür ediyorum.”
Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanlarının geçen hafta Oslo’da yaptıkları gayri resmi toplantıda ise “Hem Belgrad’a hem de Priştine’ye mesajımız, Avrupa Birliği Kolaylaştırıcı Diyaloğunu iyi niyetle ele almaları gerektiğidir; barışa giden tek yol budur. Aynı zamanda, NATO’nun Kosova’da istikrarı sağlama sorumluluğu vardır.” demişti.
NATO, bölgede istikrar sağlamaya yönelik uluslararası çabaları desteklemek amacıyla 1999’dan beri Kosova’da bir barışı koruma operasyonuna liderlik ediyor.
KFOR’un misyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı Kararı kapsamındaki görevine uygun olarak Kosova’da yaşayan tüm topluluklar için güvenli ve emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlamak.
KFOR şu anda 27 NATO Müttefiki ve ortağının katkıda bulunduğu 4.200’den fazla askerden oluşuyor.