Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ve kabulü tamamlanan ilk iki HÜRKUŞ-II Gelişmiş Temel Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağının Kuvvet’e tesliminden iki gün sonra ilk ihracat haberi Bakü’den geldi.

HÜRKUŞ-II uçaklarının Azerbaycan’a ihracatına ilişkin sözleşme Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı arasında imzalandı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, gelişmeyi, “14 tane Hürkuş-II uçağımız Azerbaycan’ımıza teslim edilecek. Bu yıl içinde ilk teslimatları da aynı Hava Kuvvetleri’mize yapacağımız gibi çok hızlı bir şekilde Azerbaycan’a da yapacağız.” ifadeleriyle değerlendirdi.

TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu da imza töreninin ardından sosyal medyadaki paylaşımında şu hususları ifade etti:

“Dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile savunma sanayii alanındaki iş birliğimizi yeni bir adımla güçlendiriyoruz. Azerbaycan Hava Kuvvetlerinin eğitim ihtiyaçlarına katkı sağlayacak HÜRKUŞ Gelişmiş Eğitim Uçağımızın ihracatına yönelik sözleşmeyi ADEX kapsamında imzaladık. HÜRKUŞ, şimdi kardeş Azerbaycan’ın göklerinde görev yapmaya hazırlanıyor.”

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, pazartesi günü (28 Eylül) TUSAŞ’ta düzenlenen HÜRKUŞ-II Teslimat töreninde ilk ihracat sinyallerini şu ifadelerle vermişti:
“HÜRKUŞ temel eğitim kabiliyetlerinin yanında hafif taarruz ve yakın hava desteği görevlerini de icra edebilecek bir platformdur. Böylece aynı uçak ailesiyle hem pilot yetiştirebiliyor hem de farklı harekât ihtiyaçlarına cevap verebiliyor olduk. Bu çok yönlülük HÜRKUŞ’u uluslararası pazarda da benzersiz bir seçenek hâline getiriyor. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarından pek çok ülke, uçağımızla ilgileniyor. Temel eğitim uçağı pazarında yüzlerce uçağı kapsayan bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Allah’ın izniyle; kendi ihtiyacımızı karşılarken, dünya pazarında da ana oyunculardan birisi olacağımızı şimdiden söyleyebilirim. Savunmamız için taşıdığı değerin yanında, ticari bakımdan da sürdürülebilir bir projeye imza attığımızı ifade etmeye çalışıyorum. Çok yakında HÜRKUŞ’un ihracat haberlerini sizlerle paylaşmaya başlayacağımızı da ifade etmek isterim.”

