Türk Savunma Sanayii için 2019 yılı oldukça “verimli” geçti. TRT Haber geride kalan yılın başarı bilançosunu çıkardı.
Pek çok projede kritik aşamalar aşıldı, pek çoğunda prototipler üretildi ve teslimatlar gerçekleştirildi.
İSTİKBAL OLAN GÖKYÜZÜNDE YENİ BAŞARILAR
Savunma sanayii alanında 2019 yılı içerisinde atılan önemli adım, T70 Genel Maksat Helikopteri için üretilen ilk T700-TEI-701D motorunun teslim edilmesi oldu.
Yine bu dönemde Türkiye’nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı’nın kurulumu tamamlandı.
Akıncı Taarruzi İHA’nın ilk uçuşu hafızalardaki yerinin korurken, yeni teslimatlar ile envanterdeki ATAK helikopteri sayısı 55, İHA sayısı ise 120 oldu. Aynı dönemde ATAK’ın lazer ikaz alıcı ve diğer elektronik harp sistemleri ile donatılmış FAZ-2 versiyonunun ilk uçuşu başarıyla gerçekleştirildi.
İHA’lar konusunda ciddi adımlar atan Türkiye, 2019’da “Sürü İHA” projesi başlattı, İHA’ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES-Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi’ne başladı.
Aynı dönemde havada tamamlanan bazı faaliyetler ise şu şekilde sıralandı:
– ANKA-Aksungur ilk uçuşunu yaptı.
– İlk ANKA-S’ler teslim edildi.
– Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi başlatıldı.
– GÖKBEY’in ilk sertifikasyon uçuşu gerçekleşti.
– A400M Projesi kapsamında 8 ve 9’uncu uçakların teslimatı tamamlandı.
– Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında, toplamda 109 adet üretilecek T-70 Helikopterinin ilki üretim hattından çıkarıldı.
MAVİ VATANI KORUMAK İÇİN
Türkiye, 2019 yılında başta Doğu Akdeniz meselesi olmak üzere denizlerde de farklı süreçler yaşadı. Çok büyük bir kararlılıkla sürdürülen “Mavi Vatan” adımları savunma sanayiindeki ilklerle de perçinlendi.
Bu kapsamda çok maksatlı amfibi hücum gemisi Anadolu denize indirilirken, yine bu yıl içerisinde yeni tip denizaltının ilki “Piri Reis” havuza çekildi.
2019 yılında mavi sularda icra edilen diğer önemli faaliyetler ise şöyle:
– MİLGEM 4. gemi TCG Kınalıada hizmete girdi.
– MİLGEM 5. geminin inşasına başlandı.
– Test ve eğitim gemisi TCG Ufuk denize indi
– 5. denizaltı Seydi Ali Reis’in ilk kaynağı yapıldı.
– 8 adet süratli devriye botu teslim edildi.
ATMACA HEDEFİNİ AVLADI
ROKETSAN tarafından tasarlanan ve üretilen ilk milli gemi füzesi Atmaca’nın milli gemiden başarıyla atıldığı 2019 yılı çok sayıda başka “ilk”e de ev sahipliği yaptı.
İlk yerli ve milli hava-hava füzesinin üretilmesi amacıyla yürütülen Göktuğ projesi kapsamında TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan Görüş İçi ve Gökdoğan Görüş Ötesi füzelerinin güdümlü atış testleri başarıyla gerçekleşti.
MİLGEM Savaş Sistemi Tedariki Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ARMERKOM ile HAVELSAN’ın geliştirdiği Yeni Nesil Milli Savaş Yönetim Sistemi ADVENT, ilk kez TCG Kınalıda’ya bu yıl entegre edildi.
Öte yandan “Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar” (ÇAFRAD) sisteminin ilk teslimatının yapıldığı 2019’da Radar Elektronik Destek (ED)/ Elektronik Taarruz (ET) Sistemleri Projesi kapsamında ilk ED sistemi de teslim edildi.
Bu alanda karşımıza çıkan bir diğer önemli faaliyet ise Muhabere Karıştırma ve Aldatma Simülatörü (MUKAS) sisteminin teslim edilmesi oldu. 2019’da çeşitli tiplerde karıştırıcı, köreltici, İHA önleyici sistem ile telsiz teslimatları da yapıldı.
KARA SİSTEMLERİNDE SİLAH ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI
2019’da Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi HİSAR-A’nın nihai testleri tamamlandı, seri üretim aşamasına hazır hale geldi.
Yine aynı dönemde Korkut Hava Savunma Sistemi envantere girdi, 13 adet sistem teslim edildi. Deniz platformlarında kullanımı için Gökdeniz hazır hale getirildi.
Bor Karbür tesisi için geri sayım başladı
2019’da ayrıca ULAK Haberleşme A.Ş. tarafından ürünleştirilen MİLAT Yazılım Tanımlı Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi’nin (MAYA) ilk satışı TÜRKSAT‘a yapıldı. Ayrıca milli baz istasyonu ULAK, ilk kez GSM operatörleri tarafından kullanılmaya başlandı. Yine bu dönemde Bor Karbür tesisinin temeli atıldı.