İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi AFAD Başkan Yardımcısı Dr. Önder Bozkurt, TRT Radyo 1’de Belma Şahaner’in sunduğu “Yerli ve Milli” programının konuğu oldu.
Çalışan personele, Orman Genel Müdürlüğüne, afetlerde görev alan kurum ve paydaşlara teşekkürlerini ileten Bozkurt, AFAD’ın Acil Çağrı uygulamasından söz etti.
“Yerli ve milli bir yazılım olarak son zamanlarda özellikle son yıllarda çok dikkat çeken önemli bir çalışma, bu çalışmayı hayata geçirmeden önce AR-GE çalışmaları kapsamında da önemli girişimlerde bulunuldu. Kolaylıkla indirilebilen tüm IOS ve Android kullanıcılarının yararlanabileceği bu uygulamada bizim amacımız şuydu: Vatandaşlarımızın afet öncesinde, afet anında ve afet sonrasındaki ihtiyaçlarını tek uygulamada karşılamak amacıyla bunu geliştirmek. Uygulamayı indirdiğimizde özellikle de uygulamada 4 tane mesaj metni görüyoruz. Hemen uygulamanın ortasında acil arama motoru görüyoruz, enkaz altında olan vatandaşlarımız direkt enkaz altındayım tuşuna basabiliyor. Yakınıma ulaşamıyorum şeklinde bir mesaj hazır butonlarımız var; onları direkt tuşlayabiliyoruz ve yine bu uygulama üzerinden rahatlıkla internet üzerinden arama yapılabiliyor.”
Herhangi bir afet durumunda uygulama üzerinden acil çağrı başlatılabildiği ifade eden Bozkurt,
“Acil çağrı başlattıklarında doğrudan 112 acil çağrı merkezlerinde vatandaşlarımızın aramalarını görüyoruz ve aynı zamanda vatandaşlarımızın bulunduğu lokasyon konum bilgilerine ulaşabiliyoruz. Tabii bunun için bu platformlar, bu yayınlar vesilesiyle şunu da belirtmek gerekiyor; bu uygulamayı indirdiğinde vatandaşlarımızın konum bilgilerine erişime izin vermesi gerekiyor. Uygulama için AFAD acil uygulamamızı cep telefonlarımıza indirdikten sonra telefon numaramızı girmemiz gerekiyor; kısa mesaj ile gelen şifrenin girilmesinin akabinde telefon numarasının doğrulanmasının ardından bu uygulama Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının girilmesi ve konum yetkisinin verilmesiyle aktif hale geliyor. Afetlerde karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi iletişimin kesilmesi. İşte bu riski ortadan kaldırmak, riski minimize etmek için İçişleri Bakanlığımızca AFAD Acil mobil uygulamasını bizler geliştirdik.” dedi.
Bozkurt, telefon hatları kesilse de uygulama sayesinde 112’nin aranabildiğini vurguladı.
AFAD gönüllüsü olmak isteyen vatandaşlar için bazı bilgiler veren Bozkurt,“Biz 2019 yılından itibaren yaklaşık 3 yıldır AFAD gönüllülük sistemini etkin bir şekilde kullanıyoruz ve bu güvenlik sistemi üzerinde önemli yazılım çalışmaları,önemli bilgisayar programları hayata geçirdik. Özellikle bu programa online eğitim vesilesiyle katkı sağlıyoruz. 15 yaşını dolduran her Türk vatandaşımız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımız temel AFAD gönüllüsü olabilir yani biz burada son bir yılda özellikle yapmış olduğumuz çalışmayla gönüllülük yaşını 18’den 15’e indirdik. Gönüllülüğü üçe ayırdık temel AFAD gönüllüsü adı üstünde 15 yaşını dolduran her vatandaşımız buna gönüllü olarak başvurabilirler. İkinci olarak temel AFAD gönüllüsünden sonra destek AFAD gönüllüsü bir de uzman AFAD gönüllümüz var.” dedi.
Destek AFAD gönüllüsü olmak için 18 yaşını doldurmak gerektiğini söyleyen Bozkurt uzman AFAD gönüllülerinin ise daha ileri derece eğitimler aldığını söyleyerek AFAD gönüllülük başvurularının e-devlet üzerinden yapılabildiğini belirtti.